Vadhajtások

Fellázadtak a görög szülők: „Nem akarunk migráns gyerekeket az iskoláinkban”

A Kathimerini nevű görög weboldal szerint 1130, gyermekeivel Kiosz szigetén élő szülő küldött tiltakozó levelet az iskoláik igazgatóinak, amelyben kijelentették, nem akarják, hogy gyerekeik migráns gyerekekkel tanuljanak együtt,- írja a Voice of Europe.

A tiltakozó levelet magasrangú hivatali tisztséget viselő személyekhez is eljuttatták.

Az 1130 tiltakozó szülő azt állítja, hogy míg tisztelik a menekült és migráns gyerekek oktatáshoz való jogát, az államnak kötelessége ezt biztosítani civil szervezetek segítsége nélkül. 

„Mi, ezeknek a szigeteknek a lakói, mi vagyunk azok, akik ennek az egész helyzetnek szinte a teljes súlyát cipeljük a vállunkon és ezt a döntéshozók mintha nem értenék, legalábbis gyakorlati szinten biztosan nem. De a minisztérium elképzelése vajon minden szempontból alaposan átgondolt, és valóban minden gyermek érdekeit képviseli?” – teszik fel a kérdést a szülők. „A migráció menedzsment teljes spektrumára kiterjedő következetlenség, a kaotikus és jelentős különbségek az időszakos ígéretek és ezen ígéretek eredményei között , továbbá szülői és állampolgári kötelezettségeink egyaránt arra sarkallnak minket, hogy hívjuk fel a figyelmet a problémás dolgokra…”

– Nem támogatjuk a menekültek számára kialakított saját oktatási struktúrák létrehozását a közigazgatási területünkhöz tartozó iskolákon belül.

– Javasoljuk menekültek befogadására alkalmas struktúrák kialakítását a biali (Bial – migránstábor neve) Befogadó és Azonosító Központon belül, mert ez a megoldás jelenti a legkisebb problémát az érintettek számára.

– Kérjük, hogy ezt a határozati javaslatot juttassák el az illetékesek a többi Szülők és Nevelők Egyesületéhez, azokhoz is,melyek nem a kioszi iskolákhoz tartoznak. Továbbá jusson el a görög szigetek mindegyikéhez, amelyeket érinti a migráns probléma annak köszönhetően, hogy megszámlálhatatlan mennyiségű ellenőrizetlen menekültnek és bevándorlónak kénytelenek otthont adni. 

– Elvárjuk, hogy az oktatási minisztérium (helyi, alap- és középszintű oktatás terén egyaránt) tartsa tiszteletben a követeléseinket.

– Arra kérjük a helyi Oktatási Bizottságot, hogy osztozzon, vegyen részt és támogasson minket, szülőket és állampolgárokat ,elszánt céljaink megvalósításában.  

Emellett fenntartjuk a jogot, hogy szülőkként és állampolgárokként egyaránt kiálljunk jogos érdekeink mellett, melyeket a görög állam alkotmánya és törvényei biztosítanak számunkra. 

A görög szülők unják a migráns krízist, az erkölcsi tanácsokat osztogató NGO-kat és görög kormányzatot. Úgy fest, hogy amikor gyermekeik fizikai épsége kerül veszélybe, az emberek hirtelen realistává válnak.

 

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu