2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Itt a rendkívüli bejelentés: tízszeresére emelik Magyarország aranytartalékát!

A Monetáris Tanács döntése értelmében Magyarország tízszeresére, 31,5 tonnára emelte aranytartalékát, ez az arany megérkezett hazánkba - jelentette be kedden Matolcsy György, az MNB elnöke.

Szoros kapcsolat fűz minket az aranyhoz, a középkorban kincses Magyarországról beszéltek, gazdag országnak tartottak minket. Az a célunk, hogy újból kincses, gazdag ország legyen Magyarország újra jólétben éljen - mondta az MNB keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján Matolcsy György. A jegybank elnöke kiemelte, hogy a kormányfő egy éve kérte fel az MNB-t, hogy gondolja át aranystratégiáját. Sok olyan jelzést kaptunk, hogy a világ nagy országai változtattak arannyal kapcsolatos stratégiájukon, a tartalékkezelésen belül egyre nagyobb a nemesfém súlya. A fejlett jegybankok többszörösére emelték aranytartalékukat - tette hozzá a jegybank elnöke.

Ez az eszköz különleges, a befektetésen túlmutató értékkel bír, biztonságot, kockázatmegosztást jelez, a nemzeti öntudat erősítéséhez hozzájárul

- mondta Matolcsy. A jegybank vezetése alapos vizsgálatot tartott, arra jutottunk, hogy első lépésben helyes hazahozni a korábbi 3,1 tonnás aranytartalékot, ez már itthon volt, amikor a Monetáris Tanács döntött arról, hogy tízszeresére emeljük a tartalékot. Ez a megemelt mennyiség, 31,5 tonna arany már itthon van - jelentette be az MNB elnöke.

A régióban sokáig Romániának volt a legtöbb aranytartaléka, de az utóbbi hónapokban Lengyelország jelentős mennyiséget vett, így már náluk van a legtöbb nemesfém. A teljes tartalék arányában a románoknál még mindig a legmagasabb az arany szerepe, 10%, Magyarországon a megemelt mennyiséggel ez az arány 4,4%, ami a régióban átlagos - mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke.

Az aranyat légi úton szállították haza a nemzetközi standardok betartásával, a legmagasabb biztonsági fokozatú épületben őrzik jelenleg is - mondta a sajtótájékoztatón Fömötör Barna, a jegybank főigazgatója. A teljes tartalék jelenleg 2300 darab aranytömbben van, melyek hossza 23 centiméter, 8 centiméter szélesek és 4 centi magasak, egy tömb súlya 12 kilogramm - tette hozzá. Október eleje óta 1190-1230 dollár között ingadozott az arany unciánkénti árfolyama és azt feltételezve, hogy október elején történt a vásárlás, majd a fizikai hazaszállítás, így másfél éves mélypont körüli áron vásárolhatott az MNB aranyat. Újságírói kérdésre Nagy Márton nem kívánta kommentálni a lehetséges vételárat.

A legfrissebb hivatalos statisztikában még 100 millió euró értékű aranytartalék szerepel, várhatóan az októberi adatban jelenik majd meg a megnövekedett aranytartalék, akkor derülhet ki az is, melyik más eszköz kárára növelte az arany részarányát a jegybank.

Forrás: Portfolio

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató