Vadhajtások

Svédország: a 6 éves árvát kiutasítják Ukrajnába, míg 9000 afgán amnesztiát kap

Svédország, a humanitáriusság fellegvára, immáron sokadjára bizonyította: nem okoz nekik gondot előnyben részesíteni az egyik sebezhető személyt a másikkal szemben amikor arról van szó, hogy kit utasítsanak ki és kinek biztosítsanak menedékjogot humanitárius indíttatásból,- írja a Voice of Europe. 

Amikor Denis 5 éves volt, édesanyját egy södertaljei lakásban holtan találták. Ukrán édesapja lemondott felügyeleti jogáról, így Denis árván maradt. 

A Svéd Bevándorlási Hivatal most úgy döntött, hogy visszaküldik Ukrajnáb, teljesen egyedül. Az Expressen beszámolója szerint ott valószínűleg árvaházba fog kerülni, hiszen nem élnek az országban családtagok, akik gondját tudnák viselni. 

Denis 2017. november 9-én folyamadott állandó lakosi státuszért édesanyjával, aki pedig akkori társa feleségeként kérvényezte a státuszt. Idén március 10-én azonban édesanyját holtan találták. A nyomozás kezdeti szakaszában a rendőrség letartóztatott egy férfit, de a gyanú később elült. A Länstidningen (helyi södertaljei lap) számolt be arról, hogy a nyomozásban eljáró ügyész, Emma Olsson szerint nem történt bűncselekmény. 

Denis ma anyai nagyszüleivel él, akik 6 évvel ezelőtt érkeztek Svédországba. Ők szerették volna örökbefogadni a gyermeket, azonban a Bevándorlási Hivatal ragaszkodik a kisfiú kiutasításhoz. 

„Árvaházba fog kerülni. Nincs ott senkije” – mondja Midia Soufi, Denis törvényes gyámja. Hangsúlyozta továbbá, hogy Denis rendkívül sérülékeny helyzetben van, hiszen az egyik szülője halott, a másik pedig lemondott róla. Augusztusban Midia Soufi kérvényezte a deportálás megakadályozását, hogy leállítsa a kiutasítás folyamatát, de a Bevándorlási Hivatal úgy döntött, felfüggeszti a döntés meghozatalát a kérdésben. Így Denist ki fogják utasítani. 

Nehéz helyzetét, és a nagyszülők örökbefogadási szándékát teljesen figyelmen kívül hagyva a Hivatal úgy véli, ki kell utasítania a gyermeket egy olyan országba, ahol senkije sincs. 

Az emberben felmerül a kérdés, hogyan lehetséges, hogy ezzel egy időben Svédország megközelítőleg 9000 afgánt enged be, akik közül sokról kiderült, hogy hazudtak származási országukról és/vagy életkorukról és akik számára nincs megfelelő lakhatási és elhelyezkedési lehetőség?

Ugyanakkor, sokan azt sem értik, hogy miért engedi Svédország humanitárius okokra hivatkozva, hogy olyan muszlimok tartózkodjanak az országban, akik zsinagógákat robbantgatnak és megkövezik saját rokonaikat.

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu