2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent

Az LMP-s Demeter Márta tettével bebizonyította, hogy katonai és nemzetbiztonsági kockázatot jelent - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára csütörtökön újságíróknak Budapesten. Németh Szilárd kiemelte: Demeter Márta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként bizalmas és érzékeny adatokat "hamisított és szivárogtatott ki". Ezért úgy vélik, az LMP-nek vissza kell hívnia őt a szakbizottság második posztjáról.
"Ilyen emberre nem lehet rábízni" a testület vezetői tisztségét
- jegyezte meg Németh Szilárd, aki szerint Demeter Márta pozíciójával visszaélve követte el tettét, ezért felszólítják, hogy adja vissza képviselői mandátumát. A Honvédelmi Minisztérium nem engedi meg, hogy bárki politikai érdekből egy magyar katonai-misszióban részt vevő magyar katona, és családja biztonságát kockáztassa - szögezte le a tárca parlamenti államtitkára. Németh Szilárd azt mondta:
Demeter Márta felelőtlenül járt el, megsértett minden jogszabályt, amely az iratbetekintésre vonatkozik. Ráadásul nemcsak nyilvánosságra hozta, hanem meg is hamisította az adatokat, azáltal, hogy azokat a miniszterelnökkel hozta összefüggésbe.
Az LMP-s Demeter Márta azután fordult írásbeli kérdésekkel a honvédelmi és a belügyminiszterhez, hogy egy iratbetekintés során megtudta, egy Ciprusról indult katonai repülőn utazott egy olyan utas is, akiről a neve alapján azt hitte, a miniszterelnök lánya. Ez a hír a sajtóban több helyen is megjelent. Az Origo már kedden megírta, majd a HM is megerősítette, hogy nem Orbán Viktor kormányfő lánya, hanem egy Cipruson szolgálatot teljesítő, Orbán vezetéknevű magyar katona gyermeke utazott haza Ciprusról katonai repülővel. Németh Szilárd csütörtökön közölte: a HM és a Magyar Honvédség mindig eleget tesz törvényi kötelezettségének, minden megválasztott országgyűlési képviselőnek - legyenek bármely frakció tagjai, különösen a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak - teljes körűen, a lehető leggyorsabban rendelkezésére bocsátják a kért adatokat. Így jártak el Demeter Márta esetében is, aki mostanáig hét iratbetekintést kért. Ezt pedig mind a hét alkalommal, hosszú órákon keresztül biztosították is. Mindemellett Demeter Márta már több mint 300 írásbeli kérdést nyújtott be a honvédelmi tárcához. Az államtitkár idézte a honvédelmi törvény 38. paragrafusának 7-es szakaszát, amely a honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvános adatok kezeléséről szól. Ezt a törvényt - mint megjegyezte - a honvédelmi és rendészeti bizottság egyik vezetőjének különösen ismernie kéne. Ugyanakkor hozzátette: amikor Demeter Márta szeptember 19-én, a kecskeméti repülőbázison betekintett a dokumentumokba, külön is tájékoztatták arról, hogy az ott megismert adatokat 30 évig nem lehet nyilvánosságra hozni. Demeter Márta ezt tudomásul vette. A mintegy 3,5 órán át tartó iratbetekintés után Demeter Márta egy újabb iratcsomagot is kért, sőt a helyszínen még kérdéseket is feltett. Németh Szilárd elmondta, az iratok között a név mellett csak egy útlevélszám volt. Ez alapján a név alapján Demeter Márta feltehetett volna tisztázó kérdéseket, de ezt nem tette meg. A miniszterelnök lányának általa feltételezett utaztatásáról egyetlen kérdés sem hangzott el - közölte Németh Szilárd, aki szerint Demeter Márta "orbitális hibát" követett el.Forrás: Hunhír
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató