Vadhajtások

Elzavarhatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

A Facebook négy nagy részvényese is összefogott, hogy 2019 májusában elmozdítsák a techóriás éléről Mark Zuckerberget. Úgy tűnik, az adatkezelési botrányok brutálisan megtépázták a legnagyobb közösségi oldal hírnevét.

A Facebook részvényesei közül négy nagy amerikai alapkezelő is bejelentette szerdán: leváltanák Mark Zuckerberget a Facebook éléről – írja Reuters.

A New York Városi Nyugdíjalap, az Illinois-i Állami Kincstár, a Rhode Island-i Alap, valamint a Pennsylvaniai Állami Kincstár összefogásából indult a kezdeményezés.

Mint ismert, a Facebookot nem is olyan rég két adatkezelési botrány is megrázta. Az első ilyen a Cambridge Analytica-ügyvolt, amikor mintegy 87 millió felhasználó személyes adatait oszthatták meg szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai elemző- és tanácsadó céggel. Ezt követte szeptemberben egy igen komoly hackertámadás. A támadók komoly biztonsági rést talált a közösségi oldal a rendszerében, techóriás szerint a rendszerüket feltörő hackerek 29 millió felhasználó legbizalmasabb adataihoz jutottak hozzá.

Az egyetlen nehezítő körülmény a részvényesek számára, hogy összesen 4,9 millió dollár részvényt birtokolnak. Ez azonban elég kevés, ha azt nézzük, hogy a Facebooknak jelenleg 2,8 milliárd dolláros részvénye van, ennek 60 százalékát pedig Mark Zuckerberg birtokolja.

Épp ezért a fent is említett négy alapkezelő további nagy részvényesekkel tervezi felvenni a kapcsolatot, hogy sikerre vigyék a kezdeményezést. Az mindenesetre kijelenthető, hogy amennyiben Zuckerberggel szemben erős ellenállás jön össze, az észrevehető hatással lenne a részvények árfolyamaira.

Forrás: 888.hu