2024. április 24. - György
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

56 lángja - Rock a Szabadságharc körül

A város legvagányabb rockmegemlékezése lesz!
 A város legvagányabb 1956-os rockmegemlékezésére készül a nemzeti rock egyik legismertebb hazai képviselője, a Romantikus Erőszak. Október 22-én, az 56 lángja elnevezésű fesztiválon az Ed Philips & the Memphis Patrol rockabilly zenekarral játszanak majd Budapesten, Újbudán az Analog Music Hall-ban. https://www.youtube.com/watch?v=t52GwR6kwog
„Második alkalommal szervezzük meg a magyar szabadságharcosok előtt tisztelgő 56 lángját – mondta Sziva Balázs a Romer frontembere. „A XI. kerületi helyszín is tökéletesen hiteles, hiszen ebben a városrészben is jelentős számú felkelő csoport vette fel a harcot a megszálló szovjetekkel. Az idei évben speciális műsorral készülünk. A koncert programba erre az alkalomra bekerült a Honvágy című dal is, amit egykoron maga a történelem tett slágerré. 1956. október 23-án délután, Boross Ida a kor népszerű táncdalénekesnője énekelte fel a Magyar Rádióban. Alighogy elkészült a felvétel, valaki berohant a stúdióba, hogy fejezzék be a munkálatokat, mert odakint irtózatos balhé van. Estére eldördültek a fegyverek is. A szabadságharc bukása után a nóta rövid idő alatt példátlan népszerűségre tett szert. A külföldre menekült több mint 200 ezer magyar körében nemcsak slágerré, de a hazájukra emlékeztető kultikus dallá is vált. A Szabad Európa Rádió éjjel-nappal játszotta, de felső utasításra a hazai rádió is ezzel a szívbe markoló melódiával próbálta visszacsalogatni a külhonba szökött szabadságharcosokat. A dal előadója és szövegírója maga is disszidált 1956 szilveszterén. Ekkor a Honvágy dalt Magyarországon letiltották és nagyon gyorsan új felvételt készítettek. Az eredeti hangfelvételt ettől kezdve csak a Szabad Európa Rádióban lehetett hallani."
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hM8M7W56dJg[/embed]
"Egyébként nagyon ritka, korabeli archív filmek vetítésével nyitjuk majd az estét, közvetlenül előttünk pedig az Ed Philips & the Memphis Patrol lép majd fel, akik Elvis Presley korai, főként rockabilly stílusú dalainak hiteles előadásával váltak ismertté. Hangszereik és erősítőik korhűek, koncertjeik energikus és robbanékony stílusa az ötvenes évek közepét, a rockabilly fénykorát idézik. Két éve feldolgozták a Peace in the Valley című dalt, melyet Elvis egy amerikai tévéshow-ban énekelt 1957. januárjában és kiállt a magyar szabadságharc mellett."
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=uPiHlYFeHKA[/embed]
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató