2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin elég keményen megfenyegette Romániát

Oroszország kénytelen lesz célba venni azokat az európai országokat, amelyek amerikai közepes és rövid hatótávolságú rakétákat fogadnak majd be azután, hogy az Egyesült Államok felmondja ennek a fegyverkategóriának a megsemmisítéséről megkötött, úgynevezett INF-egyezményt.
Erre Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetett szerda este az olasz vendégével, Giuseppe Conte olasz kormányfővel közös moszkvai sajtóértekezletén. Kijelentette, hogy Moszkva számára nem volt meglepetés a szerződés felmondásának bejelentése, mert az amerikai kongresszus által elfogadott költségvetés finanszírozza a közepes és rövid hatótávolságú rakéták fejlesztését. Elmondta azt is, hogy Moszkva és Róma tanulmányozzák annak lehetőségét, hogy miként lehetne Olaszországot csatlakoztatni a Török Áramlat nevű földgázvezetékhez, valamint hogy az orosz gázt Európába déli útvonalon elvezető csővezetékeket építsenek ki.Conte kijelentette, hogy mielőbb véget kellene vetni a Krím elcsatolása és az Ukrajnában való beavatkozása miatt az oroszok ellen bevezetett uniós gazdasági szankcióknak. Kitért ugyanakkor annak a kérdésnek megválaszolása elől, hogy kormánya kész lenne-e megvétózni a büntetőintézkedések hatályának meghosszabbítását. Annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy Róma szeretné a többi európai kormányt meggyőzni arról, hogy előrelépés csakis a párbeszéden keresztül lehetséges.
Kiket fenyegetett meg Putyin?
Elsősorban Romániát, akik úgy nyalták be magukat az amerikaiaknak, hogy minden leselejtezett fegyverből vásároltak. Legutóbb épp Patriot rakétavédelmi rendszert vásároltak az Egyesült Államoktól összesen négymilliárd dollárért. De az amerikaiak kedvéért rakétavédelmi rendszert is telepítettek Romániába.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató