2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A legelvetemültebb futballhuligánokat oltalmazza a szerb rezsim?!

Az utóbbi  években a szerbiai stadionokban csökkent a focirajongói indítékból kitört balhék száma, a legtöbb összetűzést voltaképpen a szervezett bűnözői csoportok közötti konfliktusok váltják ki, mintsem a „kedvenc” csapat iránti szenvedély. Szerbiában a szurkolói csoportok vezetőinek színe-java valódi bűnözéssel foglalkozik, a szurkolást leginkább a politikai kapcsolatok kiépítésére és a fiatalok toborzására használják – tudta meg a Vesti.rs hírportál rendőrségi forrásokból.

Egy neve elhallgatását kérő rendőrségi forrás szerint az állam nagyon gyorsan és hatékonyan megoldhatná a  huligánokkal kapcsolatos problémákat – természetesen, ha akarná.

„A legtöbb futballhuligán politikai védelmet élvez. A futballhuligánok szíve-java  az uralkodó pártoknak dolgozik, politikai rendezvényeiket biztosítja, mindig rendelkezésre álló  hadseregként állnak az uralkodó pártok szolgálatában, ami miatt a hatóságok elnézőek velük szemben. Szó szerint védettek. Amikor őrizetbe vesszük őket, egy órán belül parancsot kapunk, hogy szabadlábra kell helyeznünk őket. Ez nagyon nyomasztó a rendőrség számára”

– mondta a belgrádi portálnak.

A kilencvenes években is szoros kapcsolatok fűzték a futballhuligánokat az uralkodó pártokhoz, így például Željko Ražnatović Arkan, a  Zvezda szurkolóinak néhai  vezére (aki nem mellesleg a jugoszláv titkosszolgálat (SDB) külsőse volt) szabadcsapatának rettegett „tigriseit” éppen a szerb futballklub ultráiból verbuválta, akik később átkerültek a Milosević-rezsim hírhedt vörössapkás különítményébe.

Forrás: Délhír

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató