2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Az arany kereslete 42 százalékkal is nőhet, az országok egyre inkább elhagyják az amerikai dollárt a kereskedelemben

A dollár egyre inkább háttérbe szorul az USA által folytatott agresszió, a kereskedelmi háborúk, a szankciók és ateljes bizonytalanság következtében.Az alábbiakat írja le a Russia Today (Ezért tették jól, hogy a Surányi hazaáruló bankár által eladott arany tartalékot vissza is vásárolták a "tolvaj" Orbánék, Erről is hallgat az MTI...) Világszerte az országok központi bankjai már az aranyat a dollár alternatívájaként igyekeznek használni, amiatt, hogy az USA agresszív kereskedelmi politikai háborút folytat és egyben geopolitikai bizonytalanságot idéz elő. Az arannyal szemben a kereslet 42 százalékkal nőhet a 2018 első negyed évéhez képest a világ központi bankjai között, tette közzé az Arany Világ Kereskedelmi tanácsa. Oroszország és Törökország a legnagyobb felvásárlók most az idén. A központi bankok hozzátették, hogy 193,3 tonnányi aranyat vásároltak meg 2018 első évének felében, ez a tavalyi felvásárláshoz képest 8 százalékos növekedést mutat, ami csak 178,6 tonna arany volt. Az Arany Világ Kereskedelmi Tanács statisztikai adatok szerint 2015-ös évhez képest a legerősebb felvásárlási félév volt a 2018-asé. Ahogy az év első felében a központi bankok növelték az aranytartalékaikat 1,36 trillió dollár értékű arannyal (szorozzátok be az 1,36-ot a 10 a 18.-ikonnal). Egy elemző szerint, aki nyilatkozott a Russia Today-nek az a háttérben lévő ok, hogy a dollárt változatosabbá variálják.
"Az USA a dolláron keresztül gyakorolt nyomást a versenytársaira hosszú távon. Ez a világ közösségeiben erős dühöt váltott ki mindig is, most már a Dollár-elleni harc elérte Európát is"
- mondta Eldiyar Muratov, a szingapúri családi kastély hivatalnoka. "Oroszország fellépett azzal, hogy aranyat vásároljon annak érdekében, hogy védekezzen az USA által előírt szankciókkal szemben és ez pedig egy lehetséges elszakadást eredményezhet a Dollár rendszerétől." - tett hozzá az elemző. Muratov elemző szerint ez a folyamat megfigyelhető Venezuelánál, ázsiai országoknál, mint Kína, Irán, Katar Indonézia és Törökország. A céljuk az, hogy az országuk külkereskedelmét dollár mentesítsék. Ezen országok feltűnően emelték az aranytartalékaikat, mondta a szakértő. Az Arany Világ Kereskedelmi Tanácsa szerint nem azért van felvásárlás, hogy a valuta kockázatokat csökkentsék vele, hanem a felfokozott geopolitikai feszültségek miatt van a helyzet, hogy az arany meg egy vonzó vagyon, mert így az nem instabil és nem hordoz magában kockázatot a másik üzleti partner számára. Ez annyit jelent, hogy az arany szerepe szorosan össze van hangolva a feltörekvő gazdasági és piaci mintákkal. Így a központi bankok felismerték, hogy változnak a játékszabályok. (Surányiék meg eladták a tartalékainkat, amiket vissza kellett vásárolnunk, egy újabb jó indok, hogy, ha tartani akarjuk a gyarapodást, akkor elengedhetetlen az aranytartalék a gazdaság szempontjából.)Forrás: Russia Today
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató