Vadhajtások

Merkelék ma borulhatnak olyat, mint az ólajtó

Vasárnap választásokat tartanak a németországi Hessen tartományban.

Német politológusok és szakértők szerint a hesseni helyi választásnak kiszámíthatatlan következményei lehetnek a szövetségi szintű politikában, ugyanis előzetesen a két hagyományos, nagyobb párt, a CDU és az SPD komoly gyengülését várják az elemzők.

A szövetségi kormány pártjainál – a CDU-nál, az SPD-nél és az október közepén tartott bajor tartományi választáson súlyos veszteségeket elszenvedett CSU-nál – feszült a helyzet, és senki sem tudja százszázalékos biztonsággal megmondani, hogy mennyire marad stabil, és milyen dinamika bontakozik ki az egyes pártoknál – nyilatkozott a napokban Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU főtitkára.

Hozzátette: ha a hesseni választás utáni “dinamika” a CDU/CSU pártszövetség és az SPD nagykoalíciójának felbomlásához vezet, előrehozott szövetségi parlamenti választások következnek.

A Németország nyugati részén fekvő, 6,2 millió lakosú Hessen az egyik leginkább fejlett és jómódú tartomány. Az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) csaknem 45 ezer euró (14,8 millió forint), amivel a tartomány mintegy 15 százalékkal a német országos átlag felett áll, és megelőz az Európai Unió 28 tagállama közül 22-t.A hesseniek 72 százaléka elégedett pénzügyi helyzetével, a munkanélküliség történelmi mélységben, 4,4 százalékon van.

A tartományt a CDU és a Zöldek koalíciós kormánya vezeti, komolyabb konfliktusok nélkül. Ilyen előzmények után arra lehet számítani, hogy minden marad a régiben, ám nem ez várható!

A CDU és a Hessenben ellenzékben lévő SPD valószínűleg jelentősen gyengül majd, a Zöldek viszont erősödhetnek. A tendencia elemzők szerint elsősorban a szövetségi kormány teljesítményével szembeni elégedetlenséggel magyarázható. A két párt ezért arra buzdítja a választókat, hogy a tartományi ügyekről, és ne a szövetségi politikáról mondjanak véleményt voksukkal.

Ha dühösek mindazért, ami Berlinben zajlik, inkább írják meg nekem egy levélben, és ne feledjék, hogy a választás Hessenről szól”

– hangsúlyozta Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke a napokban pártja egy kasseli kampányrendezvényén.

Az utolsó felmérések alapján továbbra is a CDU lesz az első számú politikai erő a tartományban, de támogatottsága a 26-28 százalékos sávba süllyed az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson elért 38,3 százalékról.

Az SPD 20-22 százalékot szerezhet, szemben az öt évvel korábbi 30,7 százalékkal. Előfordulhat, hogy a harmadik helyre szorul, a Zöldek pedig előrelépnek a tartomány második számú politikai erejévé. Az ő támogatottságukat is 20-22 százalékra mérik, ami csaknem a duplája a 2013-ban szerzett 11,1 százaléknak.

A negyedik helyen a CDU-tól jobbra álló AfD végezhet, amely öt éve még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, ezúttal pedig 12-13 százalékkal kerülhet be a wiesbadeni Landtagba. A 2013-ban alapított AfD így mind a 16 tartományi törvényhozásban rendelkezik majd képviselettel.

Az SPD-től balra álló Die Linke és a liberális FDP egyaránt a szavazatok 8 százalékát gyűjtheti össze, a 2013-ban szerzett 5,2 százalék, illetve 5 százalék után.

A választáson 4,4 millióan vehetnek részt, 52 százalékuk nő, 35 százalékuk 60 év feletti. A választás reggel 8 órától 18 óráig tart. A szavazóhelyiségből távozó választók nyilatkozatai alapján végzett reprezentatív felmérések (exit poll) közvetlenül az urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő kora reggelre várható.
Forrás: 888.hu