Vadhajtások

Ébredezik Európa: A csehek is berúghatják a migrá[email protected]ó ENSZ ajtaját

A cseh kormányfő, Andrej Babis csütörtökön belebegtette: Csehország is kiléphet az ENSZ globális migrációs csomagjából.

A Reuters szerint a cseh kormányfő csütörtökön arról beszélt, hogy Csehország is kiléphet az ún. migrációs csomagból, annak tárgyalásából. Babis ezt azután lengette be, hogy az USA és Magyarország után szerdán Ausztria is döntött: kilépnek. Az osztrákok – hasonlóan a magyar és az amerikai állásponthoz – azt kifogásolták, hogy a migrációs csomag elfogadásával erősen csorbul az adott ország szuverenitása migrációs kérdéskörben. Korábban itthon is az merült fel indoklásként:

hogy az ENSZ migrációhoz való jogot akar létrehozni, ezzel segítvén a bevándorlást, alapvető emberi joggá konvertálva mindezt.

Prágában egyelőre nem született döntés a migrációs csomagból való kilépés kapcsán. Andrej Babis is azt hangsúlyozta, hogy előtte konzultálnia kell koalíciós partnerével, a szocdemekkel (CSSD). A téma várhatóan jövő héten kerül asztalra.

A cseh kormányfő szerint a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között; a dokumentum lehetővé teszik a különböző értelmezéseket.

Forrás: 888.hu

Fotó: shutterstock.com