Vadhajtások

Trump: “Fegyvernek tekintjük a kődobálást is és eszerint járunk majd el a veszélyes betolakodókkal!”

Az USA a kemény, izraeli stílusú taktikát fogja alkalmazni és a bevándorlókat a mexikói határon veszélyes fegyveres támadóként fogja kezelni, amennyiben a betolakodók köveket kezdenek dobálni az amerikai határőrökre és hatósági szervekre. 

Míg az amerikai erők parancsnoka “reméli”, hogy a katonaságnak nem kell a migránskaravánnal szemben fegyverekkel fellépni, amikor elérik az amerikai határt, eközben

 Donald Trump leszögezte, hogy a ködobálás sem lesz tolerálva! 

Ez itt a hadsereg. Remélem, hogy nem kerül erre sor. De azt mondom önnek. Bárki, aki kövekkel, sziklákkal dobál – ahogy tették ezt Mexikóban és a mexikói hadsereggel, rendőrséggel – ahol katonák és rendőrök is megsérültek – ezt mi fegyvernek fogjuk tekinteni, mert nincs sok különbség, ha egy sziklával vágnak arcon.” – közölte Trump riporterekkel.

“Már most is visszafordulhatnak, mert csak az idejüket vesztegetik!” 

– mondta.

Az amerikai elnök akár 15 ezer katonát is küldene az Egyesült Államok déli határaihoz a Közép-Amerika felől közeledő migránskaravánok miatt. Donald Trump erről a Fehér Házban beszélt újságíróknak, mielőtt floridai kampányútra indult.

„A migránsok nem fognak bejönni az országba” – erősítette meg Trump a korábbi álláspontját. Hozzátette: kormányzata fel fog készülni az egyelőre az amerikai határtól még mintegy 1600 kilométerre menetelő migránsok feltartóztatására. Úgy fogalmazott: „A hadsereget már odarendeltük, körülbelül 5 ezer katonánk van (a határnál), és még további 10-15 ezer katonát küldhetünk.”

A védelmi minisztérium eddig 5200 amerikai katonának az amerikai-mexikói határra telepítéséhez adott felhatalmazást. A „Hűséges hazafi” névre keresztelt hadművelettel megerősítik a határvédelmet Texastól Kaliforniáig, a katonák létszámának növelése mellett logisztikai segítség érkezik a jelen lévő határőrizeti szervekhez. Ezenkívül a Nemzeti Gárda 2100 tagja szintén a határnál van már.

Az egyik újságíró kérdésére, hogy nem a jövő héten tartandó félidős választások előtti „félelemkeltés” motiválja-e a bejelentést, Trump határozottan nemleges választ adott, és azt hangsúlyozta: „a migráció rendkívül fontos téma”.

Elemzők rámutatnak: nem Trump az egyetlen elnök, aki erősíteni próbálta a déli határok védelmét. Elődje, Barack Obama 2010-ben a Nemzeti Gárda 1200 tagját küldte, míg George W. Bush elnök 2006-ban 6000 gárdistát rendelt a mexikói határhoz. Már 2006-ban megkezdődött a határőrizet megerősítése: utak és kerítések épültek, és kiépítették a határfigyelő rendszert is. Azonban mind Obama, mind Bush a Nemzeti Gárda tagjaira és nem a hadseregre támaszkodott, azzal érvelve, hogy a katonáknak nincs gyakorlatuk a határvédelmi feladatok ellátásában.

Forrás: MTI és Vilaghelyzete Facebook oldal