Vadhajtások

Csodálatos mindenszentek ünnepe és halottak napja Lengyelországban

November 1. – mindenszentek ünnepe – és november 2. – halottak napja – a mélyen katolikus Lengyelországban ősi hagyományokkal rendelkeznek, minden kereszténynek alkalmat adnak, hogy „Istennek hálát adjunk és megbecsüléssel emlékezzünk mindazokról akik előttünk jártak”. 

A mindenszentek napja egy különleges nap az évben, amikor az elhunytakra emlékezünk, de ők az emlékezetünkben tovább élnek – írja a lengyel elnök honlapja.

A mindenszentek napját ünneplik Lengyelországban. November első napja nemzeti ünnep, amely során az emberek meglátogatják a temetőket, felkeresik a családi sírokat, virágokat helyeznek el és gyertyákat gyújtanak – írja a lengyel turisztikai iroda honlapja.


Ez a római katolikus hagyomány (Festum Omnium Sanctorum), amely minden ismert és ismeretlen szentet tisztel, az egyik legfontosabb lengyel ünnep. Ezt a lengyel népköztársaság kommunista hatóságai is elismerték. Átnevezték a “Halottak Napjára”, és az elhunytakra emlékezésének napjaként kezelték – írja a Voice of Europe.