Vadhajtások

Erdélyi magyarok Junckernek: ha el akarja kerülni a szégyent, inkább tanuljon

Egy “történelmi kisokossal” segítik az erdélyi magyarok Európai Bizottság “isiászos” elnökét megérteni, hogy miről is szól igazából a román centenárium.

Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének címzi egy írását a Transylvania Now nevezetű portál, amelyben segítenek az elnöknek megérteni, miről is szól az általa olyan nagyon dicsért román centenárium.

A cikkben Juncker korábbi kijelentéseire reagált a portál Segíthetünk neked elkerülni a nyilvános megszégyenülést címmel. Mint ismert, az EB-elnöknek múlt héten sikerült elejtenie azt a nyilatkozatot, miszerint

Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is.”

Transylvania Now arra emlékeztet: egy évszázada, december elsején az erdélyi románok gyűlésén kiáltották ki a románlakta területek egyesülését, a történelmi eseményt pedig később a trianoni békediktátumban is elismertek

Magyarország területének 72, lakosságának 64 százalékát veszítette el, akik közül a legtöbben román és cseh fennhatóság, illetve Jugoszlávia uralma alá kerültek.

Abban az évszázadban, amely meglehetősen sötét napokat látott, ez az esemény marad a legsúlyosabb történelmi trauma, amelyet Magyarország elszenvedett 1000 éves államisága alatt”

– olvasható a portálon.

Junckert arra figyelmeztetik: míg Romániának érthető oka van az ünneplésre, Magyarország, különösen a romániai magyarok számára ” kevésbé örömteli alkalom” a centenárium. Így aztán ha Juncker el akarja kerülni a szégyent, tanuljon, legyen diplomatikusabb és “kerülje az ilyen botlásokat”.

Transylvanianow.com angol nyelvű portál, amelyet a Digitális Székelyföld Konferencián, Székelyudvarhelyen mutattak be. A honlap bemutatóján Porcsalmi Bálint RMDSZ-es politikus elmondta: a weblap alapja egy politikai kommunikációs platform, amely eljuttatja az erdélyi üzeneteket, híreket, akár amerikai, külföldi döntéshozókhoz is, és így fontos része a RMDSZ nemzetközi kommunikációjának.
Forrás: 888.hu