Vadhajtások

”Le az Egyesült Államokkal!, Halál Izraelre!”

Több ezer radikális siíta vett részt vasárnap Teheránban az 1979-es iszlám forradalom évfordulója alkalmából rendszeresen megrendezett felvonuláson. Mint ismert, szélsőséges diákok ezen a napon foglalták el abban az évben az Egyesült Államok nagykövetségének épületét, és túszul ejtettek, majd 444 napig fogva tartottak 52 amerikai diplomatát.

A mostani évfordulónak az ad jelentőséget, hogy Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette: Washington hétfőtől újabb szankciókat vezet be Irán ellen, és a büntetőintézkedések mindaddig érvényben maradnak, amíg Irán fel nem hagy a terrorizmus támogatásával, szíriai katonai szerepvállalásával, és teljesen le nem állítja nukleáris és ballisztikusrakéta-programját.

A felvonuló tömeg a korábbi évekből ismert jelmondatokat – Le az Egyesült Államokkal!, Halál Izraelre! – kiabált.

Az állami tévé tudósása szerint több vidéki városban is tartottak hasonló felvonulást.

Emlékezetes, az amerikai kormány 2018 májusában egyoldalúan felmondta a 2015-ben az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország, Kína és Irán között megkötött nukleáris megállapodást, mert Trump elnök szerint rossz megállapodás volt, nem ellenőrizhető, hogy Irán betartja-e azt. A megállapodás dollármilliárdokban mérhető szankciós enyhítéseket adott Teheránnak cserébe azért, hogy lezárja katonai célú nukleáris programját.

Forrás: Hunhír