Vasárnap először publikáltak olyan közvélemény-kutatást, amelyben Marine Le Pen pártja (RN) megelőzte az francia elnök Emmanuel Macron pártját (LREM) – írja a 24.hu.

Az Ifop felmérése szerint az LREM veszített augusztus óta 1 százalékpontot, így 19 százalékon áll jelenleg. Az RN viszont ugyanebben az időszakban 4 százalékpontot javított: 17-ről 21 százalékra. Nicolas Dupont-Aignan szuverenista pártját (7 százalék), és a két Frexit-párti alakulat 1-1 százalékát ideszámolva 30 százalékon állnak a szélsőjobboldaliak Franciaországban.

A kutatásban ezer franciát kérdeztek meg arról, hogy kire szavaznának az európai parlamenti válastáson, ha azt következő vasárnap tartanák. A májusi Ifop-kutatás szerint még 10 százalékponttal vezetett az LREM az RN előtt. 

Macron népszerűsége mélyponton van, a YouGov friss felmérése szerint csak minden ötödik megkérdezett francia elégedett az elnökével. A felmérés elemzői szerint az elnök népszerűtlenségének fő okai a magas munkanélküliség, a magas adók és az általános elégedetlenség a közügyekkel Franciaországban.

Forrás: 24.hu;Pestisrácok.hu

Vezető kép: The Irish Times

OSZD MEG VADUL: