Vadhajtások

USA várja a karavánt: Pengés drótakadályt építenek az amerikai-mexikói határon

Az Egyesült Államok megkezdte az akadály építését. A cél, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlók megkerüljék a hivatalos határátkelőket. Közben folyamatosan közelednek az Egyesült Államok felé a migránskaravánok. Rövid idő alatt már a harmadik csoport lépett át Mexikóba, annak ellenére, hogy az amerikai elnök világosság tette: nem fogja beengedni őket.

Az amerikai katonák megkezdték a magyar katonai szakzsargonban GYODA-ként, vagyis gyorstelepítésű drótakadályként ismert pengés drót-akadályok telepítését a mexikói határ mentén. A texasi szakaszon jelenleg száz egyenruhás dolgozik, hogy megnehezítse a hivatalos átkelőhelyek megkerülését. A parancs egyértelmű: el kell vágni a délről érkező migránskaraván útját.

A Közép-Amerikából indult migránsáradat ugyanis lassan, de megállás nélkül közeledik. Az első csoport valamivel több mint 1400 kilométerre van Texas határától. Jelenleg már három különböző menet, csaknem hétezer ember halad Mexikó területén, miután az országba újabb, ezerfős karaván jutott be Guatemalából. Az újabb illegális bevándorlók már nem vesződnek a hatóságokkal: egyszerűen kikerülik a hivatalos átkelőt.

Erőszakkal áttörik a határt

Október közepén egy migránskaraván erőszakkal áttörte a guatemalai határt. Sokan már akkor összefüggést láttak a civil szervezetek jelenléte és a migránscsoportok szervezettsége között. A feltételezés szerint a karaván útját irányító csoportok a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány támogatását élvezik. Az amerikai sajtó egy része emiatt Soros-expressznek is nevezi a menetet.

A migránskaravánok feltűnő összehangoltságára, és a menetek időzítésére hívta fel a figyelmet Donald Trump is egy pénteki gyűlésen. A jövő heti félidős választások előtti kampányrendezvényen az amerikai elnök kijelentette: a demokraták bevándorlást pártoló politikája kudarcra van ítélve.

 

Forrás: hirado.hu