Vadhajtások

Áll a bál Varsóban – mégis megtarthatják a Függetlenség menetét

Még a 24 órás határidejű bírósági fellebezés időtartamán belül az elnök szóvivője, Błażej Spychalski bejelentette, hogy “megegyezés született arról, hogy november 11-ére a kormányzat szervezi a vörös-fehér fevonulást.”

Varsó liberális polgármestere megtiltja a lengyeleknek, hogy felvonuljanak a Függetlenség napjának 100. évfordulóján

Egyelőre bizonytalan, hogy a betiltott felvonulás is megvalósulhat-e, vagy csak a kormányzat által szervezett menet vonulhat az útvonalon. Mivel

“a menet egy hivatalos állami rendezvény, ezért más események nem történhetnek ugyanazon az útvonalon.”

Kryzsztof Bosak, a Lengyel Ifjúság nevű nemzeti mozgalom elnöke meg van róla győződve, hogy a bíróság fel fogja oldani a tiltó rendelkezést és elmondta:

“elképzelhető, hogy vasárnap előáll egy olyan helyzet, hogy az elnök négy nap alatt szervez egy rendezvényt, de a bíróság döntésének értelmében nekünk teljesmértékben jogunkban fog állni, hogy felvonuljunk az előzetesen megjelölt útvonalon.”

Hozzátette, hogy az elnök döntése mit sem befolyásolja terveiket s hangúlyozta, hogy a Függetlenség menet útvonalát nem fogják megváltoztatni – írja a Voice of Europe.

A MI VÉLEMÉNYÜNK:

Nagyon úgy fest, hogy igy veszik át az egészet. Ez a kijelentés nagyon árulkodó:

“Amint az államfő szóvivő bejelentette, az állami szervezésű felvonulást a betiltott menet útvonalán tartják meg, ugyanabban az időben. Minden lengyelt részvételre hívnak, akár baloldali, akár jobboldali szimpatizáns…”

Valljuk be. Ez egy profi húzás, és ők jönnek jól ki belőle. Megmentették a rendezvényt, de állami szintre emelték. Az van, amit ők mondanak…

Fordítás: Geib Hajnalka – www.vadhajtasok.hu