Vadhajtások

A börtönből telefonálva húztak le 32 embert

A Szeghalmi Járási Ügyészség többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége miatt emelt vádat egy 29 éves toldi és egy 44 éves debreceni férfi ellen, akik börtönben ülve, telefonon keresztül csaptak be, illetve károsítottak meg 32 sértettet országszerte – írja az ügyészségi honlap.

A férfiak 2017. szeptember 18. és november 26. napja között szabadságvesztés büntetésüket töltötték a Márianosztrai Fegyház és Börtönben, ahol többnyire azonos zárkában voltak elhelyezve. A vádlottak rendszeres haszonszerzés céljából tetszőlegesen kiválasztott embereket hívtak fel országszerte, akiket különböző ürügyekkel tévedésbe ejtették annak érdekében, hogy azok – tudtukon kívül – az elkövetők által megadott hívószámú SIM-kártyák egyenlegét töltsék fel, növeljék meg különböző összegekkel. A vádlottak valamelyik mobiltelefon-szolgáltató munkatársának adták ki magukat, és így a sértettek bizalmába férkőzve tudták őket téves tájékoztatásokkal becsapni. Volt olyan sértett, akitől az előfizetéses szerződések migránsok miatti regisztrációja céljából kérték az utasítások végrehajtását, illetőleg olyan is volt, akinek azt állították, hogy az EU-s szabályok megváltozása miatt kell a telefonszámokat újraregisztrálni. Más sértetteknek a SIM-kártya lejárati idejének vagy a szerződésnek a meghosszabbítása, „vonalváltás”, az internet gyorsítása, a telefonszám megtartása, illetőleg a távközlési szolgáltató adategyeztetése miatt kellett a számsornak tűnő telefonszámokat sms-ben jóváhagyniuk.

A csalók a sértetteknek egyenként 10.000 és 40.000 forint közötti kárt okoztak, de a feltöltések ellenérték nélküli megszerzésével mindösszesen 655.000 forinttal gazdagodtak. A Szeghalmi Járási Ügyészség az egyik férfit 28 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével, míg társát 4 rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás vétségével és 1 rendbeli kísérletével vádolja.

A járási ügyészség a vádiratában mindkét – egyébként visszaesőnek minősülő – vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, 155.000 forint erejéig rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást, illetőleg a sértettek által bejelentett polgári jogi igényeket is bírálja el. Az eljárás a Szeghalmi Járásbíróság előtt folytatódik.

Forrás: Kuruc.Info