Vadhajtások

123 év után szerezte vissza függetlenségét Lengyelország

2018-ban a függetlenség szónak Közép-Európában különösen erős jelentése van. 1918-ban, száz éve ért véget az első világháború, amely nagy változást hozott Európa földrajzi térképén. 123 év után Lengyelország végre visszaszerezte függetlenségét, amely nagy öröm volt a lengyel nemzet számára – nyilatkozta Stanislaw Kwarczewsky, a lengyel parlament szenátusának elnöke az M5 kulturális csatornán.

A lengyelek számára mindig fontos volt a függetlenség, és nem vártuk, hogy az magától eljöjjön, felkelések és mozgalmak bizonyítják ezt, de az elnyomó hatalmak ereje sokszor nagyobbnak bizonyult – közölte Stanislaw Kwarczewsky. Fontos, hogy a szabadságot ne csak ünnepeljük, hanem meg is tartsuk, ahogy II. János Pál pápa mondta, a „függetlenséget nem kapjuk, nem adatik, annak kiharcolása, megtartása komoly feladat” – fűzte hozzá.

Nem hagyjuk ki az ünneplésből a külföldi lengyeleket sem, a lengyel diaszpóra 16-20 millió főt tesz ki, akikkel kapcsolatban szeretnénk maradni – hívta fel a figyelmet Stanislaw Kwarczewsky. Régi a diaszpóra az Amerikai Egyesült Államokban, amely 8-10 generációra nyúlik vissza. Van fiatalabb diaszpóra is, Izlandon például 300 ezer lakosból 30 ezer lengyel – közölte.

Több helyen azt érzékeljük, hogy vissza szeretnének térni Lengyelországba, az emberek látják, hogy Lengyelország gazdagodik, egyre jobb körülmények várják őket vissza. Még nem mondhatjuk, hogy nagy tömegek jönnek vissza, de elkezdődtek a visszatérések – mondta a lengyel parlament szenátusának elnöke.

Külön problémát jelent a kazah lengyel diaszpóra, ők azok, akiket 1936-ban deportáltak Kazahsztánba. Repatrizációs programot indítottunk számukra, ahol meg szeretnénk adni nekik az esélyt az itteni beilleszkedésre – húzta alá.

Forrás: Hunhír