2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Besz@rás: Hollandiában már a Mikulás is rasszista, börtön jár a hagyományokért

A rendőrség azonnali eljárást indított egy nő ellen, aki csak biztonságos ünnepet szeretett volna a gyerekeknek. Végül a bírósági ítélet is megszületett: egy hónap felfüggesztett.
Szent Miklós, vagy másik nevén a Mikulás nagyon népszerűnek számít Hollandiában. A hagyomány szerint Miklós és az ő kis segítői juttatják el az ajándékokat karácsonykor a gyerekeknek kéményből kéménybe ugrálva. Ez a hagyomány azonban a „modern” gondolkodásmód szerint már nem állja meg a helyét. A szélsőbaloldal és a magukat rasszizmus-ellenesként maghatározó csoportok egyre gyakrabban szólalnak fel a Mikulás ellen.
Ők ugyanis a Mikulás mellett megjelenő, virgácsot osztogató Fekete Pétert rasszistának tartják.
A legnagyobb gondjuk az, hogy a kormos arcot úgy ábrázolják a Fekete Péternek öltöző emberek, hogy fekete festékkel kenik be magukat.

Az elmúlt években egyre problémásabbnak számított ez a jelenség, ugyanis az identitáscsoportok és a baloldali szélsőségesek már erőszakkal fenyegetőznek.

Tavaly a Mikulás egy holland városba, Dokkumba látogatott, ahol a város munkáspárti polgármestere úgy gondolta nem baj, ha szélsőséges csoportokat hív meg a gyerekek ünnepére. Jenny Douwes tiltakozni kezdett a szélsőséges csoportok részvétele miatt, a rendőrség azonban rögtön keresztbe vágta az akcióját.
A rendőrségi fellépés ellenére, egy kisebb csoport sikeresen útját állta annak a busznak, ami a szélsőséges csoport tagjait szállította Dokkum városa felé. A demonstrálók azért tartóztatták fel a buszt, mert nem akarták, hogy a magukat píszinek tartó szélsőségesek tönkretegyék a gyerekek békés ünnepségét. A bíróság végül zendülésért és a tiltakozás jogának akadályozásáért elítélte Douwes-t. A felfüggesztett börtön mellett hat hét közösségi szolgálatot kell teljesítenie. Jenny Douwes büntetése még más bírósági határozatokhoz képest is durvának számít, ám a háttérben politikai okok állhatnak. A bíróság célja valószínűleg az volt a szigorúbb ítélettel, hogy lecsillapítsák a szélsőséges és a rasszizmus ellen küzdő csoportokban uralkodó lincshangulatot.

A „haladó” Hollandiában ennél csekélyebb büntetést is szabtak ki már terrorista csoportoknak, pedofiloknak és erőszakos elkövetőknek.

Szerencsére Jenny Douwes és a mellette álló aktivisták sok támogatást kaptak a hollandoktól, értékelve a bátor cselekedeteiket az ország hagyományainak megtartása végett. A támogatók még a Jenny D’arc becenévvel is ellátták a bátor aktivistát a francia női hős, Jeanne d’Arc után.
Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató