Vadhajtások

Felgyújtottak egy migránsokat Európába szállító bárkát, amelyből az agymosott németek tavaly örömükben emlékművet csináltak

Ismeretlen elkövetők szombatra virradóra felgyújtottak Wittenbergben egy emlékműként kiállított migránsbárkát, amely komoly károkat szenvedett a lángoktól – közölte a rendőrség és a városvezetés.

A 15 méter hosszú bárka tavaly a reformáció emlékévében megrendezett világkiállításon művészeti tárgyként lett kiállítva a reformációt útjáró indító Luther Mártonról elhíresült városban. A vízi járművön 2013 júniusában 244 menedékkérő kelt át Észak-Afrikából Európába. Útjuk Líbiából a Földközi-tengeren keresztül Szicília partjáig vezetett.

A tűzben a bárka vezetőfülkéje teljesen megsemmisült, a hajótest pedig erősen megrongálódott. A hatóságok nem zárják ki, hogy politikai motivációja volt a gyújtogatásnak. Torsten Zugehör wittenbergi főpolgármester úgy fogalmazott, hogy ha ez beigazolódna, az mélypontot jelentene a város számára. Ilse Junkermann evangélikus püspök megdöbbenéssel reagált a történtekre. Mint mondta, elborzasztja a célzatos erőszakcselekmény, amely az emberiesség és a felebaráti szeretet egy emlékműve ellen irányult, és arra emlékezteti, amikor – célozva az 1938 november 9-ről 10-ére virradó ún. kristályéjszakára – nyolcvan évvel ezelőtt szervett erőszakkal törtek az “embertársainkra, az ő javaikra és az imaházaikra”.

A gyújtogatás ügyében a rendvédelmi szervek szerint gőzerővel folyik a nyomozás.

(FAZ – N-TV – MTI nyomán)