Vadhajtások

Csehország sem csatlakozik az ENSZ-paktumhoz

Döntött a cseh kormány, Prága nem csatlakozik az ENSZ globális migrációs csomagjához.

A kabinet úgy látja, hogy a tervezett paktum elmossa a különbségeket a legális és az illegális migráció között, nem mondja ki egyértelműen, hogy az illegális migráció elfogadhatatlan, s a dokumentum megfogalmazásai lehetővé teszik a különböző értelmezéseket. A cseh kormány döntése várható volt. Andrej Babis kormányfő és Tomás Petrícek külügyminiszter már korábban jelezték: Prágának kifogásai vannak a dokumentum ellen egyebek között azért, mert a szöveg végső megfogalmazásánál a cseh javaslatokat nem vették figyelembe.

A cseh külügyminisztérium által készített indoklásban a cseh javaslatokat illetően a külügyminiszter kijelentette: „Ez nem történt meg, ezért számunkra az ENSZ globális migrációs csomagja elfogadhatatlanná vált”.

Közlése szerint a cseh kormány eredetileg azt tervezte, hogy a migrációs csomagot kifogásokkal, de elfogadja. A cseh képviselőház szeptemberben még ilyen értelmű álláspontot fogalmazott meg. Miután azonban a dokumentum végső szövegébe nem került be az az európai uniós álláspont sem, hogy az illegális migránsok visszaküldését származási országukba a migrációs politika szerves részévé nyilvánítsák, Prága a teljes elutasítás mellett döntött.

(MTI)