2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Észtország is csatlakozik a migráció-ellenesekhez

A tallinni kormány sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját. A Soros-féle bevándorlási paktumra egyre több ország mond nemet - írja az Origo.

A kormányon belül nem sikerült konszenzusra jutni ebben a kérdésben, jelentette be a centrista-liberális Jüri Ratas észt kormányfő a német Focus.de értesülései alapján. Márpedig ez kellett volna ahhoz, hogy aláírják.

A szociáldemokrata külügyminiszter, Sven Mikser korábban még pozitívan nyilatkozott a Soros-féle paktumról, Urmas Reinsalu volt igazságügyi miniszter és pártja a Pro Patria nevű konzervatív politikai tömörülés viszont komoly jogi aggályokat vetettek fel egy esetleges csatlakozással szemben.

Alapvetően azt kifogásolták, hogy

mivel a globális migrációs csomag része lenne a kötelező erejű nemzetközi jogi normáknak, ezáltal sérülne Észtország szuverenitása.

A jóváhagyás folyamatából időközben kilépett már Magyarország, az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország és a távozást mérlegeli például Lengyelország is, de a szlovéneknek, a svájciaknak, a horvátoknak, a belgáknak és a dánoknak sem tetszik a dolog.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató