2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Gigatüntetés Macron ellen

Blokád a Champs Élysées-n: megkezdődött a Macron elleni gigademonstráció - írja az Origo.

Párizs belvárosának legfontosabb útját, a Champs Élysées-t zárták le a mentősök az Emmanuel Macron által bevezetett drasztikus benzináremelés miatt. Szombaton országos blokádot szerveznek a rekord népszerűtlen elnök intézkedése ellen.

A párizsi mentősök lezárták a Champs Élysées-t mert az egészségügyi miniszter vissazutasította kérésüket a benzin áramelés kompenzációjára. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. Az összecsapás végül elmaradt, mert a mentősök elhagyták a helyszínt.

Christophe Castaner francia belügyminiszer korábban bejelentette, hogy ha kell, akkor a hadsereget is bevetik a tüntetők ellen.

A mostani demonstrációsorozat előzménye, hogy november 17-ére az egész országot lebénító blokádot terveznek az autósok a bevezetett benzinár-emelkedés miatt. A népszerűtlenségi rekordokat beállító Emmanuel Macron francia elnök végleg kiverte a biztosítékot az üzemanyagok árának drasztikus emelésével.

Közel egymillióan a petíció mögött

A dízel üzemanyag már átlépte az 1,5 euró/liter lélektani határt (kicsivel kevesebb mint 500 forint) majd még az idén 6,5 eurócenttel növekedik, ezután több lépcsőben, 2022-ig folyamatosan emelkedni fog. Egyébként a francia történelemben ez az első eset, hogy a dízel ára meghaladja a benzinét. A Le Figaro közvélemény-kutatása szerint

a megkérdezett franciák 76 százaléka ellenzi az áremelést, és lassan egymillió polgár írta alá az ellenpetíciót, november elejéig már több mint 700 ezren.

A politikusok közül a blokádhoz a Marine Le Pen vezette Nemzeti Gyűlés is csatlakozott, mondván, hogy a benzináremelésnek egyetlen célja van: a költségvetés bevételi oldalát tovább növelni, hogy aztán abból a gazdagok még többet kaphassanak vissza.

A Republikánus párti európai parlamenti képviselő, Nadine Morano szerint pedig Macron ahelyett hogy csökkentené az állami kiadásokat, adókat emel és elszegényíti a franciákat.

Forrás: Origo
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató