Vadhajtások

Duterte: a Nemzetközi Büntetőbíróság idiótákból áll

A Fülöp-szigetek szabad szájú elnöke ezúttal sem hazudtolta meg önmagát – írja a 888.hu.

Rodrigo Duterte régóta szálka mind az emberi jogi szervezetek, mind a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szemében. A Fülöp-szigeteki elnököt főként a megalkuvást nem tűrő drogellenes háborúja miatt állítják pellengérre.

Az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítását célzó hatósági akciósorozatban a becslések szerint eddig már közel 4 ezer, drogdílernek titulált személyt öltek meg.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság számára készített elemzés azonban a halálos áldozatok számát 8 ezerre taksálja. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az ICC már nyomoz az ügyben, Dutertét emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolják.

A gyanúsításokra reagálva a politikus Pápua-új-guineai látogatása során pénteken kijelentette, nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát a Fülöp-szigetek területén, illetve a – tőle megszokott szókimondó stílusban – a szervezet munkatársait is bírálta:

Az ICC az Európai Unió kreálmánya, a bírái komplett idióták. Miért kellene elfogadnom egy ilyen bíróság joghatóságát?”

Majd kitért arra is, hogyha egyszer őt az emberi jogi szervezetek és a Nemzetközi Büntetőbíróság is szörnynek tartja, akkor nem is érvényesek rá az emberekre vonatkozó törvények.

Keressenek egy bíróságot, amelyik szörnyekkel foglalkozik”

– jelentette ki félig tréfásan Rodrigo Duterte.

A politikai korrektséget semmibe vevő politikus nem először állt bele élesen az ICC-be. Korábban veréssel fenyegette meg a büntetőbíróság összes tagját, és figyelmeztette őket, hogy ha nem akarnak élő emberi célpontokká válni, akkor messziről kerüljék el a Fülöp-szigeteket.

A több mint 7500 szigetből álló délkelet-ázsiai állam idén márciusban lépett ki a Római Statútumból, amely nemzetközi szerződés az ICC alapítóokmánya. A kilépés aktusa óta, ahogy azt Duterte megnyilatkozásai is tükrözik, a Fülöp-szigetek nem fogadja el a 2002-ben életre hívott Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát.
Forrás:RT.com, fordította a 888.hu