Vadhajtások

Az ÁSZ sajnálja a DK-s tűzesetet, de várja a dokumentumokat

Szombaton leégett a DK központi irodája, szinte minden megsemmisült, a lángok martaléka lett a párt könyvelése is, benne a kampánykiadásokról szóló papírokkal. Az Állami Számvevőszék közleményt adott ki az ügy kapcsán, ebben pedig sajnálatukat fejezik ki, hiszen a kár közvetve közvagyont is érintett.

Gyakorlatilag minden megsemmisült a Demokratikus Koalíció központi irodáiban a szombati épülettűzben

– jelentette be a párt ügyvezető alelnöke, Molnár Csaba. A DK által kezelt adatbázisokat és személyes adatokat nem érintette a baleset, a párt iratai és könyvelései azonban elégtek. Az Állami Számvevőszék sajnálatát fejezte ki a tűzeset kapcsán.

Az Állami Számvevőszék sajnálatát fejezi ki a Demokratikus Koalíció irodáiban bekövetkezett tűz miatt. A politikai pártok döntő mértékben közpénzekből gazdálkodnak és működnek, így a kár közvetve közvagyont is érintett 

– áll az Állami Számvevőszék által közzétett közleményben.

Mint írják: a Demokratikus Koalíció 2017-2018. évekre vonatkozó, a törvényben kétévenkénti rendszerességgel előírt ellenőrzéséhez – ami a törvényi előírás értelmében várhatóan majd 2019. II. félévében lesz esedékes – az ÁSZ semmilyen dokumentumot nem kért és nem is kapott a párttól. Ezeket a vonatkozó törvényi előírás szerint a pártnak majd az adatbekérés időszakában kell az ÁSZ rendelkezésére bocsájtania.

Minden közpénzből működő szervezetnek – így a pártoknak is – a vonatkozó törvényi előírások szerint biztosítaniuk kell a dokumentumok és adatok biztonságos megőrzését és tárolását a beszámolási kötelezettség teljesítése, valamint a közpénzekkel való átláthatóság és elszámoltathatóság érdekében.

Forrás: Pestisracok.hu