2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Mekkora g.ci ez a Fidesz: Visszakaphatják otthonaikat a bedőlt devizahitelesek

A kormány 2011-ben hozta létre az Otthonvédelmi Akcióterv keretein belül a NET Zrt.-t, hogy annak segítségével támogassa a devizahiteleseket. A programnak köszönhetően az érintett bérlők most visszaszerezhetik lakásaikat, ingatlanjaikat,- számol be a pestisrácok.hu.
A Nemzeti Eszközkezelő Program keretein belül az állam korábban megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és évek óta biztosítja számukra a bérlés lehetőségét. A program sikeresnek bizonyult, hiszen mintegy 154 ezer ember menekült meg a többmilliós hiteltartozástól úgy, hogy továbbra is az otthonában maradhatott, ráadásul a bérlők helyzete az elmúlt évek kormány-intézkedéseinek köszönhetően mára stabilizálódott – tájékoztat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium.
Az NVTNM közleménye szerint az otthonteremtési intézkedések újabb mérföldköve lehet, hogy a NET program keretében az érintett bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonaiknak, egy benyújtott törvényjavaslat alapján ugyanis a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene számukra. A javaslat elfogadása esetén a kormány felajánlaná az egyösszegű visszavásárlás lehetőségét, amely során a vételárat csökkentené a bérlő által korábban megfizetett bérleti díjak összege kamat felszámítása nélkül és további százalékos mértékű kedvezmény igénybevételére is lehetőség nyílna a bérlő ilyen irányú igénye esetén. Fontos megjegyezni, hogy a kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek, így visszakaphatják ingatlanjaikat a korábbi tulajdonosok. Természetesen azon bérlők esetében, akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést ajánl fel, a nehéz anyagi helyzetben lévők számára pedig továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. A benyújtott törvényjavaslat elfogadása újabb segítséget jelenthet az egykori devizahiteleseknek. Míg a balliberális kormány cserbenhagyta az embereket, megszüntette az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvette az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolta őket, emiatt vesztették el sokan a lakhatásukat biztosító otthonukat – áll a közleményben.Vezető kép: Balázs Tiborné adóst elvezetik a rendőrök, miután a nő önkéselést akart magán végrehajtani, hogy így akadályozza meg a kilakoltatását Újpesten, a Béla utcában. A végrehajtó a kilakoltatást egy hónappal elhalasztotta. 2012.04.23, MTI/Máthé Zoltán
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató