2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A Jobbik szerint Juncker bandájának kellene eldöntenie, kinek adhat menekültstátuszt Magyarország

Az Európai Bizottság állásfoglalását kéri Nikola Gruevszki ügyében a Jobbik – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese, Gyöngyösi Márton. A Jobbik arra kíváncsi, hogy a testület szerint Macedónia – mint az EU-tagság várományosa – igazságügyi intézményei, törvényhozása megfelelnek-e az unió elvárásainak.

Gyöngyösi szerint ha Macedónia kiállja a jogállamiság tesztjét, akkor Magyarországnak mérlegelés nélkül ki kell adnia Gruevszkit országának. Emlékeztetett, a volt macedón miniszterelnököt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték korrupciós bűncselekmény miatt, útlevelét is bevonták, mégis átjutott Magyarországra, és még menekültstátuszt is kapott, ez pedig a Jobbik szerint nem lehet véletlen. Gyöngyösi szerint több kormánytag is személyesen találkozott Gruevszkivel, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig nemcsak jelen volt, de fel is szólalt a volt miniszterelnök pártjának kampányrendezvényén.

Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője szerint a kormány kommunikációja kaotikus, tele van félrevezetéssel. A politikus azt mondta, a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén megpróbálták tisztázni az ügyet, azt szerették volna tudni, hogy a titkosszolgálatoknak és a külügynek milyen szerepe van az ügyben. Nem sokkal később Mirkóczki levelet kapott a külügytől, amelyben az áll: sem a tárcának, sem a titkosszolgálatoknak nincs információja az ügyről, ezzel szemben a külügyminiszter ma már elismerte, hogy Gruevszkit magyar diplomaták szállították Magyarországra. A politikus szerint ez is azt mutatja, hogy a kormányzat hazudik a volt macedón miniszterelökkel kapcsolatban - írja a HVG.

Frissítés: úgy tűnik, elmarad a szovjet brüsszeli segítség

A Jobbik bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a Gruevszki-ügy miatt, de a Bizottság pont ezzel egy időben írta meg az Azonnalinak, hogy nem szabad átpolitizálni az ügyet, azt várják el minden féltől, hogy szigorúan a szabályokkal összhangban cselekedjenek. A Bizottság szerint egyébként Macedónia egyre jobb jogállam.

Mint ismeretes, a magyar kormány azt állítja, jogi, és nem politikai kérdésnek tekinti, hogy a korrupcióra ítélt, börtönbüntetése elől Magyarországra szökött macedón exminiszterelnök, Nikola Gruevszki menekültstátuszt kapott Magyarországon – mindezt rekordgyorsasággal, öt nap alatt, úgy, hogy Magyarország egyébként biztonságos országnak tekinti Macedóniát.

Gruevszki arra hivatkozott a kérelmében, hogy nem kapna tisztességes eljárást, és koholt vádak miatt akarják börtönbe csukni. Ezt a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a jelek szerint el is hitte neki, bár apró baki a történetben, hogy a hivatalvezető épp fél órával azelőtt ígért hosszadalmas eljárást, hogy az általa vezetett hivatal rámondta volna az áment Gruevszki kérelmére.

A magyar állam logikus módon egyébként többé-kevésbé rendes jogállamnak kellene hogy tekintse Macedóniát elvileg, hiszen Szijjártó Péter külügyminiszter az utóbbi pár évben – már Gruevszki bukása után – többször tett olyan nyilatkozatot, hogy fel kell gyorsítani az EU balkáni bővítését, és mielőbb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával. Ennek ellenére úgy tűnik, a bíróságukban mégsem bíznak.

Az Azonnali megkérdezte tehát a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottságot, hogy mit szólnak hozzá, hogy egy tagjelölt országban jogerősen elítélt bűnözőt menedékjogban részesítenek egy EU-tagállamban, ráadásul pont egy olyanban, amely - egyébként nagyon helyesen - hangosan kiálll a migránsok befogadása vagy unión belüli szétosztása ellen. Tolerálja-e ezt az EU, és a Bizottság beszélt-e, vagy tervez-e beszélni a magyar kormánnyal az ügyben? - kérdezte Ungár Péter lapja.

Csakis a tagállamokra tartozik

A Bizottság szóvivőjétől azt a választ kapták, hogy tisztában vannak a Gruevszki-üggyel, de a vonatkozó uniós jogszabályok alapján csakis a tagállamokra tartozik az egyéni menekültkérelmek megvizsgálása, és a döntés róluk.

Azt viszont mindegyik féltől elvárják, hogy szigorúan a szabályok alapján járjanak el, anélkül, hogy átpolitizálnák az ügyet, a jogállamiság ugyanis a tagállamokban és a tagjelölt államokban is irányadó uniós alapelv, írták. A végén azért azt is megjegyezték, hogy évekig tartó visszaesés után Macedónia szépen fejlődik a jogállamiság területén a Tanács 2018 júniusi megállapításai szerint.

A Bizottság nem válaszolt kifejezetten arra a kérdésre, hogy fognak-e beszélni a magyar kormánnyal a Gruevszki-ügy miatt, de a figyelmükbe ajánlotta a bővítési biztos tweetjét, amiben Johannes Hahn azt írja, hogy magyarázatot vár Orbántól.

"Azt fogja jelenteni, hogy igaza van a magyar kormánynak"

A bizottsági válasz megérkeztével egyidőben tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót a Jobbik szerdán. Itt a párt frakcióvezetője, Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy az Európai Bizottsághoz fordul, hogy állást foglaljon a tekintetben, hogy Macedónia megfelel-e a jogállami kritériumoknak. Gyöngyösi szerint ha Macedónia kiállja a jogállamiság próbáját, úgy a menekültügyi eljárásokban elég világos helyzet előtt állunk, vagyis Gruevszkit ki kell adnia a magyar kormánynak.

Az Azonnali kérdésére, miszerint ha az Európai Bizottság egy esetleges vizsgálódást követően megállapítja, hogy gond van a macedón jogállamisággal, akkor van-e egyáltalán Gruevszki-ügy, Mirkóczki úgy válaszolt: ha ez így lesz, azt fogja jelenteni, hogy igaza van a magyar kormánynak, ám ha így lenne, akkor nem titkolóznának, és nem lenne ennyire kaotikus a kommunikációjuk. Gyöngyösi Márton pedig arról beszélt: az Európai Bizottsághoz intézett kérdésük arra fog irányulni, hogy vizsgálták-e a jogállami kritériumokat a macedón bíróságokkal kapcsolatban, mert ha igen, ennek tudatában kellett megadniuk a tagjelölti státuszt a balkáni országnak. Ha nem vizsgálták, akkor pedig elvárják ezt.

Forrás: Kuruc.info

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató