Vadhajtások

Megállíthatatlanul törnek előre a jobboldali, nemzeti erők Európában – a libsiknek befellegzett!

A sorosista The Guardian elemzéséből arra derült fény, hogy a nemzeti, bevándorlásellenes politikai erők elképesztő mértékben törnek előre Európa-szerte. Kiderült az is, hogy az európai szavazók negyede ilyen pártokra voksol. A nemzeti, bevándorlásellenes pártok az elmúlt húsz évben megtriplázták támogatóik számát, ami azt jelenti, hogy a jobboldali kormányok alatt élő európaiak száma tizennégyszeresére nőtt.

A lap felmérése 31 európai országot vizsgált (az EU 28 tagállama mellett Izlandot, Norvégiát és Svájcot); és kiderült, hogy minden negyedik európai jobboldali, nemzeti pártra szavazott az elmúlt időszakban.

1998-ban még csak a kontinensen leadott szavazatok 7 százaléka ment a jobboldali pártokra, mostanra ez már 25 százalékra ugrott. Ez lényegében azt jelenti, hogy míg 1998-ban 12,5 millió európai mondhatta el magáról, hogy jobboldali kormány alatt él, addigra ez a szám 2018-ban már 170,2 millióra nőtt.

A The Guardian szerint a jobboldali előretörés az ezredforduló környékén Kelet-Európában indult el, majd 2008-ban a pénzügyi válság következtében északra terjedt, az elmúlt három évben – a migrációs válság kirobbanására reagálva – pedig Nyugat-Európába is elért. Az egész jelenség nem a véletlen műve, hiszen a brüsszeli establishment felelőtlen és káoszba fulladt bevándorláspolitikája miatt az emberek tömegével kezdtek a jobboldali pártok felé fordulni.

Az anyag a legsikeresebb jobboldaliak között megemlíti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Matteo Salvini olasz belügyminisztert, de felsorolja a többi országban tapasztalt jobboldali fordulatot is. Így például megemlíti
az Osztrák Szabadságpártot, amely 2017 decemberében került kormányra egy koalíció révén;
a lengyel Jog és Igazságosság pártot;
valamint a jobboldali, euroszkeptikus Andrej Babis támogatottságának növekedését is.

A felmérés vezetője, Matthijs Rooduijn szerint kijelenthető: mára a jobboldali, nemzeti trend uralkodó irányzattá vált, elég csak Donald Trump megválasztására vagy a Brexitre gondolni.

Ez már csak abból is látható, hogy a hagyományosan liberális irányultságú európai országokban is látványosan megerősödtek a bevándorlásellenes, nemzeti politikai csoportosulások:

Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak például minden tartományban van képviselője;
a Geert Wilders vezette Szabadságpárt a második legerősebb párttá vált a 2017-es holland választás után;
a Svéd Demokraták szintén előretörtek, valamint nagyon úgy néz ki, hogy nélkülük nem alakítható kormánykoalíció Svédországban.

Forrás: Hunhír