Vadhajtások

Visszatérhetnek a liberálbolsevik bírák a lengyel bíróságok élére – Az Európai Bizottság elégedett

Az Európai Bizottság “elégedett” a lengyel legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazásáról szóló, sokak által bírált törvény tervezett módosításával – közölte csütörtökön a brüsszeli testület egyik szóvivője. A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái igény esetén visszatérhetnek munkahelyükre.

“A bizottság elégedett, hogy változtatások történnek pontosan az általunk kért irányban”

– mondta Mina Andreeva. A lengyel parlament alsóháza (szejm) szerdán elfogadta a kormánypárt által benyújtott törvényjavaslatot a szóban forgó szabályozás módosítására. Az új törvényt a hatályba lépéshez még a szenátusnak is meg kell szavaznia, majd Andrzej Duda elnöknek alá kell írnia.

A törvénymódosítás értelmében a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb közigazgatási bíróság nyugalmazott bírái igény esetén visszatérhetnek munkahelyükre. A jogszabály értelmében a 70-ről 65 évre csökkentett nyugdíjkort elért bírák eddig csak a lengyel államfő jóváhagyásával folytathatták szolgálatukat. A módosítás után ehhez nem lesz szükség elnöki engedélyre. Az újonnan beiktatott bírák esetében viszont a nyugdíjkorhatár 65 év lesz, és hosszabbítás egyáltalán nem lehetséges.

A korábban 72 tagú testületben a nyugdíjkort elért 27 legfelsőbb bírósági tag közül 16-an kérvényezték mandátumuk meghosszabbítását, és az elnök csak öt kérvényt hagyott jóvá.

Az Európai Bizottság az ügyben kötelezettségszegési eljárást indított, majd – megfelelő válaszok hiányában – ennek keretében az Európai Bírósághoz fordult, amely nemrégiben elrendelte a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírások felfüggesztését, és ideiglenes intézkedésként felszólított a kényszernyugdíjazott bírák visszahelyezésére.

Forrás: Hunhír