2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Megrogyott a német gazdaság

A harmadik negyedévben negyedéves alapon 0,2%-kal zsugorodott a német GDP, ezzel pedig az éves növekedési ütem 1,1%-ra lassult. Legutóbb 2013-ban érkeztek ilyen gyenge adatok Németországból, a visszaesés ugyanakkor nem volt váratlan, hiszen az elmúlt időszakban nagyon gyenge makrogazdasági adatok láttak napvilágot - írja a Portfolio.hu.Ha az elmúlt hónapok konjunktúra-adatai alapján nem lett volna egyértelmű, hogy már csak árnyéka tavalyi önmagának a német gazdaság, most újabb bizonyítékot kaptunk erre. A harmadik negyedévben a német statisztikai hivatal előzetes adatai alapján 0,2%-kal csökkent a GDP a második negyedévhez képest. Legutóbb 2013 első negyedévében zsugorodott ennél nagyobb mértékben a gazdaság. Nagy meglepetést ugyanakkor nem okozott az adat, hiszen a Reuters elemzői konszenzusa alapján 0,1%-os csökkenésre lehetett számítani.
Az éves GDP-növekedési ütem a gyenge harmadik negyedévvel 1,1%-ra lassult a második negyedéves 2%-ról, ami még az 1,3%-ot váró elemzőket is meglepte.
A statisztikai hivatal közleménye szerint a lassulás elsősorban a külkereskedelmi folyamatokkal magyarázható: az export visszaesett, miközben a behozatal élénkült. A belső kereslet alakulásával kapcsolatban a Destatis kiemelte, hogy míg a beruházási aktivitás erősödött a második negyedévhez képest, a háztartási fogyasztás alakulása lefelé húzta a GDP-számot.
Forrás: Portfolio.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató