Vadhajtások

Letartóztatták az amerikai-mexikói határt megostromló migránsokat

Ismét megnyitották hétfőre virradóra az amerikai-mexikói határt – jelentette be az amerikai határőrség. A mexikói oldalon a tijuanai hatóságok letartóztatták a határt megostromló migránsokat – írja az Origo.

A San Ysidro határátkelőt, amely a kaliforniai San Diego és a mexikói Tijuana közötti legnagyobb határátkelőhely, vasárnap délután zárták le, miután

a Közép-Amerika felől érkező, Soros György támogatta ügynökségek által szervezett migránskaravánból az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint mintegy ötszázan megrohamozták a határt.

A Fox televízió a karavánt támogató Pueblo Sin Fronteras nevű szervezet egyik tagjától kapott információra alapozva már vasárnap reggel jelentette, hogy egy csoport a határ megostromlására készül. Az amerikai hatóságok még vasárnap reggel megerősítették a határvédelmet a San Ysidro átkelőhelynél. Donald Trump amerikai elnök, aki a napokban felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására, vasárnap délután Twitter-bejegyzésben azt írta:

Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, amelyek területén az összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon.

Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter vasárnap este televíziós nyilatkozatban ítélte el az erőszakot, a belügyminisztérium pedig közleményben figyelmeztetett arra, hogy azonnali hatállyal kiutasítják az országból mindazokat, akik az erőszakos cselekményekben részt vettek.

Tijuana polgármestere, Juan Manuel Gastelum, aki pénteken az ENSZ-től kért segítséget a városban kialakult humanitárius válság miatt, vasárnap este bejelentette:

letartóztattak 24 hondurasi állampolgárt, akik részt vettek az erőszakban, ugyanakkor őrizetbe vettek 15 mexikóit, akik a karaván tagjait próbálták megtámadni.

Vasárnap este Tijuana stratégiai pontjaira vezényelték a mexikói rohamrendőrséget.

A városban jelenleg mintegy ötezer migráns tartózkodik.

Forrás: Origo