2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Macron diktatúrája: Már kora reggel óta könnygázfelhők szállnak Párizs felett (FRISSÍTVE!!!)

A sárgamellényesek ismét utcára vonultak és összecsaptak a rendőrökkel. Idestova két hete tart a demonstrációjuk.

RT.COM ÉLŐ VIDEÓ:

A francia rendőrség könnygázt vetett be az üzemanyagadó emelése ellen tüntető francia sárgamellényesek ellen szombaton Párizs központjában, mert át akartak törni egy rendőrkordont. Helyszíni jelentések szerint legalább 16 erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek.

A sárgamellényesek országosan harmadik napja tüntetnek, egyébként november 17. óta tartanak demonstrációkat különböző helyeken. Pénteken kudarcba fulladt két képviselőjük tárgyalása Édouard Philippe miniszterelnökkel.

Szombat reggel hat óra óta le van zárva a párizsi Champs-Élysées sugárút a forgalom elől. A Place de l'Étoile-on a tüntetők át akarták törni a rendőrkordont, amire a rendőrök könnygáz bevetésével válaszoltak. A tömeg szétoszlott, és helyenként kukákat borított fel, illetve gyújtott meg. A rendőrök 16 tüntetőt őrizetbe vettek.

 

Forrás: ujszo.com

FRISSÍTVE:

10:52

A Champs-Elysées elvileg le van zárva, lehetetlen az Elysée (elnöki) palotát megközelíteni, a hidak is le vannak zárva a Szajnán. A Diadalívhez vezető utakon építenek barikádokat a sárgamellényesek. Most még durvábban kezdtek el vízágyúzni és könnygázt dobni, már fél kilenckor kezdődött a zavargás. Párizs másik oldalán, a Bastille téren is gyülekeznek.

13:25

Nem csak Párizsban van balhé. Toulouse-ban is harcolnak a sárga-mellényesek a rendőrséggel. Több helyen meg 14-kor kezdik, gyülekeznek minden francia városban.

13:30

Antifasiszták is részt vesznek a küzdelmekben, Macronnak sikerült összehozni a két oldalt, akik gyűlölik egymást. Nemzetiek és antifasiszták együtt építik a barikádokat...

13:45

Egyre durvul a harc a fővárosban...

13:48

A sárgamellényesek sárga festékkel dobálják a rendőröket.

13:50

Két jármű kigyulladt az avenue Marceau-n. Eddig 115 letartóztatás Párizsban és 20 sérült, beleértve 6 rendőrt is.

14:07 Párizs 8. kerületében (Faubourg Saint Honore) megtámadták a rendőrkapitányságot a sárgamellényes tüntetők.14:13 Folyik a vér a francia fővárosban.14:27 Az elnök eközben Argentínában jár. Egy "sárgamellényes" reptéri melós fogadta. :) ezen nevet egész Franciaország...14:55 A dél-franciaországi Puy-en-Velayban elfoglalták a prefektúrát15:02 A fővárosban egyre több autót gyújtanak fel, tombol a káosz Macron országában.15:11 Teljesen meg fog bénulni Franciaország. Nantes és Nice repterét is megtámadták a tüntetők. Az összes járatot törölték.15:36Több mint 100 embert vettek a Sárga Mellényes tüntetések alatt PárizsbanA szombati események után 107 embert vettek őrizetbe, nyilatkozta a francia belügyminiszter Edouard Philippe. Arra szólította fel a tüntetőket, hogy a békés mederbe tereljék vissza a demonstrációkat.A helyi idő szerint 11:00 órakor országszerte 36 000 ember tiltakozik, amíg Párizsban 5 500, mondta a belügyminiszter.
A sputnik többször is beszámolt arról, hogy a rendőrség könnygáz gránátokat és vízágyúkat használ a tüntetőkkel szemben, amíg néhányan a sárgamellényesek közül gázálarcot és bukósisakot használnak.A sárga mellényes tüntetések november 17.-e óta tartanak az országban, a demonstrációk menetrend alapján délután kettő órakor kezdődtek volna, de sárga mellénybe öltözött tüntetők reggel már elkezdtek gyülekezni Champs Elysees-nél. 2017 végén a francia kormány jóváhagyta azt, hogy közvetlen adóval az üzemanyag árát emeljék. A Dízel fajták ára átlagosan 23 százalékkal drágult az országban év eleje óta, amíg a gázolaj értéke 15 százalékkal emelkedett. További áremelések pedig Januárban várhatóak. Macron nyomatékosította, hogy nem fogják visszavonni a törvényt. 15:40 Az összecsapások közben a Russian Today tudósítója is megsérült. Gumilövedékkel találták el.  17:05 Legalább egy tucat luxus autót, illetve két bankot felgyújtottak, egy épület ég a Camps-Elysées-n. 65 ember köztük 11 rendőr sérült meg az összecsapások során és 140 embert vettek őrizetbe! Az AP számolt be erről rendőrségi forrásokra hivatkozva. 17:07 Megszólalt Francois Hollande, korábbi elnök is a közösségi oldalán: "Az erőszakos cselekedetek, amelyek Párizsban történtek a mai napon, elfogadhatatlanok, tűrhetetlenek, kimondhatatlanok. Keményen el kell ítélni. Nem találnak rá igazolást és súlyosan megváltoztatják az országunk képét." 17:43 Kiürítették a párizsi Galeries Lafayettet és egyéb áruházak a saját közösségi oldalaikon számoltak be a harcokról. 18:01 Az Actu17 beszámolója szerint: Durvulnak a gallok. Az egyik rendőrautóból kivettek a tüntetők egy HK G36 tipusú gépkarabélyt...
18:34 Délután súlyos összecsapások voltak, pl. ez a brutális támadás a Diadalívnél:18:44 Marseille is fellázadt:19:07 205 letartóztatott, 100 sérült a mai nap folyamán. Franciaország belügyminiszter helyettese: "A Biztonsági erőink rendkívül agresszív és erőszakos radikális csoportokkal szembesülnek, akik az intézményeket vették célba. Fel vannak fegyverkezve maszkokat viselnek és megelőzik a biztonsági erőinket az előre haladásban." - nyilatkozta Nunez a BFM tv-nek.19:53 Utcai harcok Párizsban - Almássy Ferenc - ECHO TVA.F beszámolója alapján- és ACTU17, Sputnik 
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató