2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Árpád fejedelem monumentális lovas szobrával gazdagodott Óbuda

Tarlós István főpolgármester avatta fel a magyar honfoglalás vezéralakjának, Árpád fejedelemnek a szobrát az Óbudai Árpád Gimnázium előtti téren, a Katinyi mártírok parkjában.Tarlós István főpolgármester az avatási ünnepségen elmondta, hogy az Árpád-ház Magyarország első uralkodó családja, amely a 9. század végétől 1301-ig négy fejedelmet és huszonhárom királyt adott az országnak. Uralkodásuk alatt a magyar törzsek szövetsége erős európai állammá vált.
A dinasztia névadóját, Árpádot, hét magyar törzs választotta vezetőjének, hogy a Dnyeper menti lakóhelyükről nyugatra vezesse őket, hosszú, harcos vándorlás után új hazát szerezzen nekik. Ez a honfoglalás, a magyar nép letelepedése a Kárpát-medencében meghatározó, sorsfordító mozzanat, a magyarság múltbéli és jelenkori történetének ősi eredője".
- emlékeztetett a főpolgármester. A 2,5 méter magas és 510 kg-os monumentális lovas szobor a felvidéki és anyaországi  szobrászművészek együttműködéssel készült el. A szobor Oláh Mátyás László budapesti szobrászművész alkotása, amelyet Sabo László öntött formába a galántai bronzöntőműhelyében. A szobor történelmi hűségű részletes kidolgozottsággal készült. A tegez, az íjjak, az övtáska és a fejedelem karján nyugvó sólyommadár is történészek útmutatásai alapján, valamint történeti leletek pontos másolataként lett kidolgozva.A szobor azért került Óbudára, mivel a történeti források szerint Árpád fejedelemnek a török időkben megsemmisült sírja valahol a mai Óbuda területén volt. Árpád fejedelemnek ez az első önálló budapesti lovas szobra a szobrász kérésének megfelelően a Nagyszombat utca irányába néz, úgy, hogy a ló teste hegyesszöget zár be a forgalmi út tengelyével.Forrás: 888.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató