Vadhajtások

A TEV rákoppintott muszlim-imádó Marci fejére

A zsidók listázását szorgalmazó Gyöngyösi Mártonnak követnie kéne a zsidó nő leütésével hencegő Szávay István példáját, és le kéne mondani mandátumáról – állítja a Tett és Védelem Alapítvány. Szerintük a Jobbik akkor lenne következetes, ha minden antiszemita kijelentést tett képviselőjüktől megválnának.

A zsidó származású nő megverésével dicsekvő, emiatt jobbikos parlamenti mandátumát elveszítő Szávay István után a zsidó származásúak listázására javaslatot tevő Gyöngyösi Mártonnak, a párt elnökhelyettesének is le kellene mondani – közölte a Tett és Védelem Alapítvány (TEV), amely szerint ez a következetesség elvárható lenne.

Közleményében a szervezet felidézte, 2012-ben Gyöngyösi, akkor még a Jobbik külügyi kabinetének vezetőjeként, azt mondta az Országgyűlésben: „Úgy gondolom, pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a Magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.”

A TEV hangsúlyozta, hogy mindaz, amiről Gyöngyösi beszélt, nem egy titkos hangfelvételen hangzott el, hanem az Országgyűlésben, ami egyértelművé teszi, hogy a párt részéről az antiszemitizmus nemcsak a hencegő elszólásokkal, hanem a pártpolitika szintjén is mételyezi a képviselők közösségét.

– Ha végre elindul a következetesség az antiszemitizmussal szemben, akkor a következő lépésnek mindenképp a zsidólistázó Gyöngyösi lemondatásának kell lennie. Ha Szávay zsidózását nem tolerálja a párt, akkor Gyöngyösi kijelentését sem fogadhatja el. Ha viszont a zsidók listázását megengedhetőnek tartja, akkor a zsidó nő megverésével dicsekvő képviselő távozása sem jelenti a párt megtisztulását – fogalmaz az alapítvány közleményében.

Szerintük az erőszakos és antiszemita kijelentéseket tevő Szávay lemondása „jó esetben azt üzeni, hogy a Jobbik elfogadhatatlannak tartja az antiszemita nézetek hangoztatását a párt tagjai részéről”. A zsidó civil szervezet szerint mindez akkor hihető, ha „a Jobbik valamennyi antiszemita kijelentés esetében a következetesség jegyében lép fel a frakció tagjaival szemben”.

Emlékezetes, Gyöngyösi a 2012-es ominózus felszólalását azzal magyarázta, „védhetetlen és félreértelmezhető volt, rosszul fogalmaztam”. Az elhangzottak miatt elnézést kér zsidó honfitársai­tól, felszólalásban állítása szerint nem a zsidó származásúakról, hanem a kettős állampolgársággal rendelkezőkről akart beszélni. Hozzátette: nem tervezi, hogy a történtek miatt lemond a parlamenti mandátumáról, szerinte élőszóban előfordul, hogy az ember rosszul fogalmaz, hibát vét, és ha a félreértést az ember megnyugtatóan tisztázza, akkor indokolatlanná válik a lemondás.

A Jobbik akkori vezetése sem tartotta indokoltnak, hogy bármilyen vizsgálatot kezdeményezzen Gyöngyösivel szemben, noha több ezren tüntettek a Kossuth téren a párt frakcióvezető-helyettesének kijelentése miatt. Gyöngyösi kijelentései kapcsán az Index.hu felidézte, hogy 2012 elején a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában Gyöngyösi megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak. Utólag ezt azzal magyarázta, hogy manipulálva idéztek tőle.

Forrás: Magyar Idők