2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Na végre! Kénytelen volt felhagyni tevékenységével az Aquarius civilszervezeti mentőhajó

A Földközi-tengeren több tízezer migránst megmentő Aquarius civilszervezeti mentőhajó felhagyott tevékenységével - jelentette be csütörtökön a hajót üzemeltető Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet. Az MSF és társszervezete, az SOS Méditerranée közölte, hogy több európai kormány "rágalomhadjárata" miatt voltak kénytelenek véget vetni a mentésnek a hajóval.
Az Aquarius szeptember óta a franciaországi Marseille kikötőjében vesztegel, mert Gibraltár után Panama is megvonta a hajózási engedélyét. A civilszervezetek kérvényezték Svájctól, hogy jegyezze be a hajtót, de a berni kormány megtagadta ezt azzal az indokkal, hogy a földközi-tengeri mentést az európai államok összehangolt és hosszú távú műveletének keretében kellene végezni.
Korábban, 2015-től a hajó folyamatosan a Földközi-tengeri mentési műveletekben vett részt, és Líbiából a dél-olaszországi partokra hozta a migránscsoportokat.
Az olasz hatóságok szerint azonban az NGO-hajó nem kizárólag illegális bevándorlókat, hanem illegális hulladékot is partra tett Szicília, a dél-olasz Calabria, Puglia és Nápoly tizenegy különböző kikötőjében. A szicíliai Catania ügyészsége november 20-án rendelte el az Aquarius lefoglalását. Az Aquarius volt az utolsó mentőhajó, amely a líbiai partok közelében járőrözött. Tavaly még öt szervezet üzemeltetett mentőhajót a Földközi-tengeren. (MTI)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató