2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Dán bevándorlásügyi miniszter: „Szomáliaiak, menjetek haza és építsétek fel az országotokat!”

A dán hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy Szomália egyes területein a szituáció rendeződött, ezért a szomáliaiaknak nincs további érvényes indokuk a menedékkérelemre.2017-ben kezdték el felülvizsgákni a szomáliai állapotokat és arra jutottak, hogy megvonják a tartózkodási engedélyt nem kevesebb mint ezer szomáliaitól. „Mostmár ideje hazamenniük” – fogalmaztak a dánok - írja a Voice of Europe. A bevándorlásért felelős miniszter, Inger Stojberg a DR portál értesülései szerint a következőket nyilatkozta:
„Ha már nincs többé szükségük a védelmünkre, ha az életük és egészségük már nincs veszélyben a szülőföldjükön, akkor természetesen haza kell térniük és újjá kell építeniük a hazájukat.”
A miniszter továbbá hangsúlyozta azt is, hogy minden ügyet alaposan kivizsgáltak és döntéseiket minden esetben a tényekre hagyatkozva hozták meg. Dániában 2015-ben változtattak a bevándorlást szabályozó törvényeken, azóta van lehetőség a tartózkodási engedély visszavonására és meghosszabbításának elutasítására. A jogszabály megváltoztatására eredetileg a szírek miatt volt szükség a 2015-ös nagy menedékkérő hullám következményeire reagálva, de szomáliai bevándorlókra is alkalmazzák. Dánia és Szomália között egyébként létezik egy megegyezés, melynek értelmében Szomália visszafogadja állampolgárait, s ezért cserébe Dánia segít a helyi rendfenntartó szervek kialakításában. Azonban a megegyezés csak évi 12 főről szól. Ezenkívül, a szomáliaiak komoly összegeket kapnak azért, ha hazatérnek: fejenként 14 ezer euró jár a felnőtteknek, 4200 euró a gyermekeknek. A nagyvonalú támogatás ellenére a szomáliaiak alacsony létszáma döntött úgy, hogy él a lehetőséggel: 2017-ben 42 fő, 2018-ban mindössze 32.Geib Hajnalka  - www.vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató