2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Az EP-ben megdorgáltak egy képviselőt, mert az “illegális migráns” kifejezést merte használni

Egy Európai Bizottságban dolgozó képviselőt alaposan helyretettek egy LIBE bizottság előtti felszólalása miatt. Többször használta az “illegális migráns” kifejezést azokra az emberekre utalva, akik mindennemű jogi alapot nélkülözve áramlanak Európába,- írja a Voice of Europe.

 

Claude Moraes, brit képviselő és a bizottság elnöke megfeddte a kifejezés miatt:

“A helyes szóhasználat a szabálytalan szó, nem az ‘illegális. Senki sem illegális, amíg el nem ítélik.” 

 

Anders Vistisen, a bizottság dán néppárthoz tartozó tagja arra kérte Claude Moraest, magyarázza el neki, hol van az leírva, hogy nem lehet használni az illegális szót. “Az illegális migráns kifejezés szerepel a lisszaboni szerződésben, akkor miért ne lehetne használni a parlamentben?” 

 

Moraes azt válaszolta, hogy már tíz éve ez a parlament álláspontja. 

 

Anders Vistisen visszataszítónak tartja, hogy az EU parlamentje megtiltja bizonyos szavak használatát: “Ez is egyértelműen mutatja, hogy az EU képtlen megoldani a migrációs problémát. Ugyanis egy probléma megoldásának első lépése, hogy beszélünk róla. Ha még arra sem vagyunk képesek, hogy szabadon megvitassuk és nevükön nevezzüka dolgokat, akkor bizony igen hosszú út áll még előttünk.” Vistisen a parlamenti vitáról elmondta, hogy “semmi köze a valósághoz.” 

 

A politikus kifejtette: “Ez egy párhuzamos univerzum, ahol egyes véleményekre fintorogva tekintenek és betiltanak szavakat, amelyek nem illenek az általuk vázolt képbe. Ebből kifolyólag egyes dán politikusok, akik igyekeznek megvitatni a migrációs helyzethez kapcsolódó megoldási javaslatokat, úgy érzik, a vita cenzúrázva van és a resztvővők egy része egyszerűen eltagadja a problémát.”

Geib Hajnalka - Vadhajtások.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató