2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Rendkívüli: Áder János nem sokat g.cizett és aláírta a munka törvénykönyve módosítást

A köztársasági elnök csütörtökön aláírta a munka törvénykönyve módosítását.  A Munka Törvénykönyvének módosítását - amit az Országgyűlés december 12-én fogadott el - három szempontból vizsgáltam meg - kezdődik az elnöki nyilatkozat.
  • Elsőként megállapítottam, hogy a módosítás nem ütközik az Alaptörvény rendelkezéseibe, így jogszerű keretek között, alkotmányosan nem kifogásolható.
  • Másodszor összevetettem az új túlóra-szabályozás rendelkezéseit más európai országokéval. Megállapítottam, hogy számos országban (például Egyesült Királyság, Dánia, Írország, Csehország) a túlóra mértéke a magyarországival megegyező, vagy azt meghaladó mértékű.
  • Harmadszor megvizsgáltam, hogy a Munka Törvénykönyvének módosítása miként érinti Magyarország 4 és fél millió munkavállalóját. Csökkentek-e a munkavállalók védelmét szolgáló garanciák?
 
Ez utóbbival kapcsolatban megállapította:
  • a Munka Törvénykönyvének a munkavállalókat védő rendelkezései nem csorbultak, sőt, az eddiginél több túlórát csak a munkavállaló előzetes írásbeli hozzájárulását követően lehet végezni;
  • a munkaadó nem büntetheti a munkavállalót azért, mert túlmunkát nem vállal, vagy a túlmunka vállalására vonatkozó korábbi nyilatkozatát visszavonja;
  • a kollektív szerződések csak a munkavállaló javára térhetnek el az új szabályoktól;
  • a túlmunkáért járó díjazást ezután is változatlan feltételekkel fizethetik ki a munkaadók;
nem szűkült a szakszervezetek azon lehetősége, hogy a munkavállalóknak a kollektív szerződések révén még nagyobb védelmet biztosítsanakMindezen szempontok alapján, a mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését" - írta Áder János.
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató