2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

A magyar honvédség ereje és a most megvásárolt új német harckocsik

Sajnálatos módon nem kapott nagy hangsúlyt és megfelelő publicitást a magyar médiában az a különleges hír, mely szerint a magyar honvédség vezetése december 19 -én szerdán egy nagyon fontos szerződést írt alá egy német vállalatcsoporttal, mégpedig 68 db korszerű harci-jármű megvásárlásáról. A rendkívül jelentős megállapodás, mely óriási mértékben növeli honvédségünk ütőerejét és amely az utóbbi évek legnagyobb katonai beruházása, 44 db Leopard 2 A7 harckocsi és 24 db PzH2000 önjáró löveg beszerzéséről szól. (Kiegészítésként érkezik még 6 db műszaki mentő jármű és 12 db kiképzésre használható Leopard 2 A4 -es harckocsi is). A német vállalatcsoport neve: Krauss-Maffei Wegmann, az aláírók pedig: magyar részről Fodor Péter (a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója), német részről pedig Ralf Ketzel ágazati igazgató és Holger Lenz kereskedelmi igazgató. A magyar honvédség megerősítésére már nagyon nagy szükség volt, mert hazánk fegyveres ereje a kontinens leggyengébb országai közé sorolt bennünket. A Global Fire Power az említett szerződést megelőző állapot szerint a világ hadseregeinek sorában a nem túl előkelő 57. helyre helyezte honvédségünket. Megelőz bennünket a legnagyobb európai hatalmak (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország) után még további 13 ország, köztük Lengyelország, Csehország és Románia is. (És akkor nem számoltuk az európai országok közé Oroszországot és Törökországot, melyekkel együtt, ha ide vennénk őket, már 18 állam hadserege előzne be bennünket csak Európában.) Jelenleg haderőnk gerincét és leginkább ütőképes részét a honvédségünk által 2001 óta hadrendben tartott 14 db Gripen vadászgép és 15 db helikopter alkotja, amit eddig 32 db harckocsi egészített ki (ha a legfőbb fegyvernemeket nézzük). Most viszont az elavult, orosz gyártmányú, T-72 harckocsi-állomány korszerű német Leopárd tankokkal lesz kiegészítve (vagy lecserélve).leopard_harckocsi.jpgA haderő-növelés legfőbb tételét jelentő Leopard 2 A7 harckocsik a világ legjobb tankjaiközé tartoznak, főbb műszaki adataik a következők:
  • méretek (hossz, szélesség, magasság): 7,7 X 3,7 X 3 m
  • tömeg: 67,5 tonna
  • elsődleges fegyverzet: 120 mm Rheinmetal L/55
  • sebesség: 70 km/h
  • hatótáv: 550 km
  • motor: 1500 LE (dízel)
Kiemelkedő tűzgyorsaság, tűzerő és páncélvédettség jellemzi. A típus minden szempontból megfelel a modern szárazföldi hadviselés követelményeinek, sőt a legtöbb katonai szakértő szerint a Leopard 2 A7 több paraméterében is a világ legjobb harckocsijának tekinthető. A nélmetek - akik mindig is ragadozó nagymacskákról nevezték el tankjaikat - a II. világháború óta bizonyítják, hogy nagyon értenek a harckocsi készítéshez (lásd Párduc és Tigris tankok a háború idején.) [Bővebben errőla Wehrmacht páncélosai.]leopard_pzh2000.jpgA szerdán megkötött szerződés másik tétele, a PzH 2000 önjáró lövegek a szinte alig létező magyar tüzérséget támasztják fel tetszhalott állapotából.  Az önjáró lövegek ellentétben a harckocsikkal, a tüzérségi fegyvernembe tartoznak. A most megvásárolt 24 db Panzerhaubitze (önjáró páncélos tarack) 155 mm -es ágyúi, 8,06 méteres csőhosszal és L/52  -es űrmérethosszal nagyon komoly tűzerőt biztosítanak hadseregünk számára. Műszaki paramétereik:
  • méretek: 11,67 X 3,6 X 3,1 m
  • tömeg: 55,3 tonna
  • elsődleges fegyver: 155 mm Reinmetall L/52
  • sebesség: 60 km/h
  • hatótáv: 420 km
  • motor: 986 LE (dízel)
Ami a magyar honvédség összevetését illeti a világ többi országának haderejével: még az új fejlesztésekkel is nagyságrendbeli különbségek vannak. A harckocsikra és vadászgépekre koncentrálva néhány érdekes adat: Legtöbb vadászgéppel jelenleg az USA rendelkezik, nekik jelenleg 1962 db vadászuk áll hadrendben (legkorszerűbb, az F-35 Lightning II.) A második helyezett kínaiaknak 1125 db, a bronzérmes oroszoknak 818 db, Franciaországnak 299 db, Angliának 103 db, Lengyelországnak 99 db, Romániának 34 db vadászgépe van. (Nekünk, mint említettük: 14 db). [forrás] A harckocsik terén: legtöbb az oroszoknak van (20 300 db), majd következnek a kínaiak (7716 db), amerikaiak (5884 db), valamint kicsit lemaradva tőlük Izrael (2760 db), illetve például Lengyelország (1065 db), Románia (827 db), Németország (432 db), Franciaország (406 db), Csehország (123 db), Svédország (120 db). [forrás] Az új beszerzésekkel - ha azt hozzáadjuk a jelenlegi 32 db T-72 -es harckocsiállományhoz - már 76 db tank áll rendelkezésünkre. (Bár a 32 db orosz harckocsi alighanem kivonásra kell hogy kerüljön hamarosan.) Az összes fegyvernemet figyelembe véve, a GFP szerint a világ jelenlegi 20 legerősebb hadseregével rendelkező országa a következő (csökkenő sorrendben): USA, Oroszország, Kína, India, Franciaország, Egyesült Királyság, Dél-Korea, Japán, Törökország, Németország, Olaszország, Egyiptom, Irán, Brazília, Indonézia, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea, Spanyolország és Vietnam. [forrás] A felsorolt 20 ország közül 10 atomfegyverrel is rendelkezik: USA, Oroszország, Kína, India, Nagy-Britannia, Franciaország, Izrael, Pakisztán, Észak-Korea és vélhetően Irán. Visszatérve a hazai "vizekre": a magyar honvédség néhány éve megkezdődött megerősítése és fejlesztése mindenképpen üdvözlendő folyamat, mely az elkövetkező években sem szakad meg (következik a helikopter állomány megerősítése). Bár óriási költségeket emészt fel, de így eleget tudunk tenni NATO kötelezettségeinknek és növelni tudjuk országunk érdekérvényesítő képességét és biztonságát is. Mindez nem kis részben Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter érdeme is, aki a rendszerváltás óta az első, aki aktív állományban lévő katonaként kapta meg a miniszteri széket. (Korábban, 1990 -től kezdődően mindig civil személy volt a magyar honvédelmi miniszter.)Forrás: pervenimus.blog.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató