2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ítélet előtt a vörösiszap-per vádlottjai - ismét felmenthetik a vádlottakat

Az utolsó szó jogán nyilatkozhatnak a vádlottak a bíróság előtt az ítélethirdetés előtt a vörösiszapperben, amelynek tárgyalása január 21-én folytatódik a Győri Törvényszéken. A jelenlegi állás szerint bűncselekmény hiányában ismét felmenthetik a vádlottakat – értesült a Magyar Idők. 

A Magyar Alumí­niumtermelő és -kereskedelmi (Mal) Zrt. X. számú zagytározójából a töltés átszakadása miatt kiömlő anyag elárasztotta Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt.

 Tíz ember veszítette életét, a vád nyolc ember halálát hozta közvetlen összefüggésbe a történtekkel , kétszázhuszonhét ember szenvedett súlyos égési sérüléseket, és több milliárd forint kár keletkezett.

Nem sokkal később tizenöt ember ellen emeltek vádat halált okozó gondatlan közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Első fokon bűncselekmény hiányában mindenkit felmentettek a Veszprémi Törvényszéken, másodfokon azonban új elsőfokú eljárást rendeltek el, ami most januárban ítélettel zárul, ezúttal már a Győri Törvényszék előtt. Az egykori felmentő ítélet óriási felháborodást váltott ki a közvéleményben és a politikusok között. A veszprémi bírák elfogultságot jelentettek be, így került a megismételt első fokú eljárás Győrbe.

Az első elsőfokú ítélet az altalaj elmozdulását nevezte meg a tragédia okának, ám hogy ez miként jöhetett létre, azt nem vizsgálták. A tervezők, kivitelezők felelőssége éppúgy felmerül, mint a privatizáció során birtokon belül került újabb gazdáké is, hiszen a gát mozgását tisztán kellett volna látniuk, ha van folyamatos ellenőrzés, ugyanakkor a tározó kapacitását túllépték. A katasztrófa előtti napokban zajlott az északi töltés megmagasítása, mivel a tározó betelt. Ehhez jött még a tározón kívülről a nagy mennyiségű csapadékvíz beszivattyúzása, ugyanis azt hitték, a víz a tározóból folyik ki.

Az ügyész a vádlottak bűnösségének kimondását különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás, halált előidéző gondatlan közveszély okozása, gondatlanságból elkövetett károsítást eredményező környezetkárosítás, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás, hulladékgazdálkodás rendje megsértése miatt indítványozta.

Az ezt követő napokban a vádlottak védői mondták el perbeszédüket, és valamennyien védencük felmentését kérték bűncselekmény hiányában.

Forrás: Pestisracok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató