Vadhajtások

Kína: egymillió hivatalos személy igyekszik rábírni a muszlimokat az integrációra

Kína állítása szerint egymillió hivatalos személy igyekszik rábírni a muszlimokat az integrációra, mert a hatóságok „biztonsági kockázatként” tekintenek rájuk. Az információk szerint a tavalyi évben egymillió kínai hivatalos személyt bíztak meg azzal a feladattal, hogy megfigyeljék és kordában tartsák a muszlimokat. – számol be a Radio Sweden.

Kínában biztonsági kockázatként tekintenek a muszlim kisebbségekre, ezért a hatóságok politikai átképző táborokba helyezték el őket. A kínai állami média „szélsőségellenes képző központoknak” nevezi ezeket a helyeket. 2017 áprilisa óta Kína több ezer ujgurt és más török eredetű muszlim kisebbségeket kényszerített ezekbe a táborokba. Az átképző táborokban a muszlimokat többek között arra is megtanítják, hogyan tegyenek különbséget törvényes és törvénytelen vallásukból fakadó tevékenységek között.

Kína oly nagy mértékű kockázatként tekint az iszlámra, hogy tavaly egy millió tisztségviselőt küldtek Hszincsiang tartományba – ahol nagy létszámban élnek kisebbségi csoportok – azzal a megbízással, hogy éljenek muszlim családok közelében. A tisztviselők havonta látogatják a családokat, hogy megtanítsák nekik a kínai hazaszeretetet és azt, hogyan alkalmazkodhatnak a kínai kultúrához.

Emellett azt is figyelemmel kísérik, hogyan gyakorolják a muszlimok a vallásukat. Egyebek mellett a böjt és az imádkozás általános tiltását vezették be.

Ebben a politikai átképzésben összesen megközelítőleg egy millió ember vesz részt, a cél, hogy Kínában szembeszálljanak az iszlamista terrorizmussal.

Írta: Geib Hajnalka – vadhajtások.hu