Vadhajtások

Óriásit ment a Népszava nyugdíj ügyben

Elfogyott az élelem meg a gyógyszer… Előkerült a nyugtató is, mert annyira aggódtak a nyugdíjasok. 

A kommunista napilap kissé túltolta a rettegést a pénteki nyugdíj utalással kapcsolatban. Mint ismert a pénteki riadalom azért tört ki, mert adminisztratív hiba miatt nem mindenki kapta meg időben a nyugdíjat.

Magyar Államkincstár közleményt adott ki a helyzetről:

“A Magyar Államkincstár tájékoztatja a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő ügyfeleit, hogy a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént. A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti utalásáról. A nyugdíjak készpénzben történő kézbesítését a Magyar Posta a korábban közzétett határnap táblázat szerint január 16-án kezdi meg.”

Mivel az internetet már pénteken elárasztotta az országos sokk, ezért a környezetemben érdeklődtem a dolgokról. 16:11-kor meg is érkezett édesapám nyugdíja, SMS-ben jelezte a bank, hogy sikeres volt az utalás. Megnyugodhattam, hogy megint csak egy pelenka ügy van kialakulóban, ahogy megszokhattuk.

Viszont másnap a kezem ügyébe került a Népszava.

FELBOSSZANTOTT NYUGDÍJASOK

Ezzel a főcímmel jelent meg a lap szombati száma.

Gulyás Erika újságírónő bele is csapott a lecsóba, egyből a katarzissal kezdi:

Nyugtatót kellett bevennie az Eger felnémeti városrészben élő, 67 éves nyugdíjasnak, Bajzáth Máriának tegnap reggel, amikor megtudta, hogy nem jött meg időben a nyugdíja. Kétségbeesése nem volt ok nélküli: decemberi 105 forintos ellátása már régen elfogyott, számlája erős mínuszban, és nincs rokona, barátja, akitől kölcsönkérhetne. Az egyedül élő asszony még péntek délután is úgy készült: a konyhája polcán talált zacskós tésztával kell átvészelnie a hétvégét.

Majd folytatódott a káosz. Csoda, hogy átvészelte az ország valahogy…

Gulyás Erika tudta fokozni:

A nyugdíjas-szövetkezetek szerint péntek reggeltől izzottak a telefonvonalaik, és sorban kapták a kétségbeesett hívásokat arról: nincs már miből gyógyszert, élelmiszert venni. 

Még a főcímlapon megtudhattuk, hogy több mint egymillió ember várt hiába a pénzére. Gulyás még itt is füllent, mivel az előbb említettem, hogy édesapám 16 óra tájékán kapta meg az SMS-t, az újságírónő szerint 18-19 órakor kapták meg a pénzüket a nyugdíjasok.

Sokaknak azonban ez már nem segített: falvak százaiban nincs automata.

Lapozunk.

A második oldal is csak a nyugdíj-botrányból áll, azonban itt már szerencsére megjelenik Orbán Viktor egy nagy fotón. Speciálban kedvencünk “kurva erős kép lesz” Bangóné is kommentálja az esetet:

A technikai hiba összefüggésben lehet a nagy állami leépítésekkel.

Gulyás Erika hangsúlyozza ismét az izzó telefonvonalakat. Közli, hogy 2,7 millió nyugdíjasból 1 millió kapja utalással a pénzt, de senki nem jutott a pénzéhez péntek délelőtt.

A nyugdíjasszervezetek szerint többen azt panaszolták: elfogyott a gyógyszerük, és ha nem jön a nyugdíj, akkor nem tudnak újabb adagot kiváltani, de akadtak, akik azt mondták, már ennivalóra sem maradt pénzük…

Bede Zsolt – Vadhajtasok.hu