2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Tegnapi történelem: Óriási különbségek vannak 2006 véres őszéhez képest

Az elmúlt napok és hetek erőszakos akciói, kormányellenes tüntetései – bár valós társadalmi támogatás nincs mögöttük – nyíltan a rendszer megbuktatására törekednek. Az ellenzék a hatalom megszerzése érdekében a Jobbiktól a szocialistákon, az LMP-n át Gyurcsányig összefogott. 2006 és 2009 között az utcára civilek mentek ki, alapvetően civilek hoztak létre sztrájkbizottságokat, tüntető szervezeteket, ugyanakkor most parlamenti képviselők, ellenzéki képviselők mennek ki az utcára. Civilek most is vannak, jelentős részük a CEU-ból illetve külföldről rekrutálódott.

Egyesek 2006-ot vizionálnak az ellenzéki oldalon, ugyanakkor az ECHO TV Tegnapi történelem című műsorának hétfői adásában a tüntetések természetrajzát vizsgálva Pesty László filmrendező és Simon János politológus rámutatott, mind tartalmában, mind pedig formailag óriási különbségek vannak 2006 ősze és a napjainkban zajló demonstrációk között, most például egy demokratikus állam demokratikus rendőrsége próbálja féken tartani a tüntetőket.

2006. október 23-án az Alkotmány utcából néhány tucat tüntetőt a rendőrök rátoltak a Fidesz százeres békés megemlékezésére, és szinte felfoghatatlan, brutális események vették kezdetüket: a rendőrök embereket vertek félholtra, szemeket lőttek ki gumilövedékkel. Pesty László hangsúlyozta, a rendőrattak nem a tüntetőkkel, hanem a békés megemlékezőkkel szemben zajlott. (…) Az, hogy embereket megvakítsanak még a Kádár-rendszerben sem volt szokás.

Ferkó Dániel azon kérdésére, hogy mennyire más a mostani tüntetések természetrajza, mint a 2006 őszi megmozdulásoké, Simon János kifejtette, akkor is és most is emberek voltak az utcán, akik tiltakoztak, viszont mind tartalmilag, mind pedig formailag óriási különbségek vannak. Kiemelte, 2006 és 2009 között az utcára civilek mentek ki, alapvetően civilek hoztak létre sztrájkbizottságokat, tüntető szervezeteket, ugyanakkor most parlamenti képviselők, ellenzéki képviselők mennek ki az utcára. Civilek most is vannak, jelentős részük a CEU-ból illetve külföldről rekrutálódott. 2006-ban Gyurcsány Ferenc negatív főszereplője volt a történteknek, emlékezetes, hogy óriási köszönetet mondott Gergényi Péternek, Budapest akkori rendőrkapitányának, hogy „megvédte őt és a békés polgárokat”. Gyurcsány 2019-ben is az események középpontjában kíván lenni, hiszen a bukott kormányfő szinte arra buzdít, ha szükséges, akkor erőszakkal is kormányt kell buktatni. Pesty László szerint most a tüntetők folyamatosan provokálják a rendőröket, autókat gyújtanak fel, kirakatokat törnek be, ugyanakkor az Orbán-kormány nagyon ügyel arra, hogy a rendőrök a lehető leghiggadtabban kezeljék a helyzetet. A kabinet mindenképpen el akarja kerülni, hogy a mostani ellenzék azt hangoztathassa, megismétlődik 2006 véres ősze. Simon János hozzátette, egyértelmű, az ellenzék azt próbálja kiprovokálni, hogy a nyugati lapok címoldalára kerüljön és sugallhassák azt, igazi diktatúra van Magyarországon.Rendkívül visszafogott most a rendőrség, tehát bizonyítani lehet, ez egy demokratikus állam demokratikus rendőrsége – jelentette ki a politológus.Forrás: ECHOTV
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató