Vadhajtások

Közel 60 ezren vonultak fel Athénban a Macedónia névváltoztatásáról szóló megegyezés ellen

Körülbelül 60 ezres tömeg vonult az athéni Szintagma térre a Görögország és Macedónia között született névváltoztatással kapcsolatosan megállapodás miatt – közölte a görög rendőrség vasárnap a Sputnik beszámolója szerint.

“A Szintagma tér környékén megközelítőleg 60 ezer főre számítunk helyi idő szerint délután két órától. Az attikai rendőrség fokozott biztonsági intézkedésekkel készül az eseményre” – írja a rendőrség.

A tüntetésre egy héttel azután került sor, hogy a macedóniai parlament jóváhagyott egy alkotmányos kiegészítést, melynek értelmében az ország neve Észak-Macedón Köztársaság.

Annak ellenére, hogy a megegyezés ratifikálása nemcsak lezárná a két ország között régóta húzódó vitát, hanem azt is lehetővé tenné Macedónia számára, hogy csatlakozzon a NATO-hoz és az EU-hoz, a Prespa-megállapodás Görögországban és Macedóniában egyaránt kritikát váltott ki.

Míg egyes görög politikusok úgy látják, hogy a “macedóniaiak” elnevezés kizárólag azokat kéne, hogy megillesse, akik Macedónia görög régiójában élnek, addik Szkopjében némelyek a nemzeti identitásra mért súlyos csapásként értékelik a megállapodást.

Geib Hajnalka – Vadhajtasok.hu