Vadhajtások

Megélénkült a migráció a görög partoknál

Több mint háromezren érkeztek a tengeren keresztül Görögországba decemberben, többségük egy új, Görögország északi részét Törökországgal összekötő útvonalon keresztül – derül ki a görög parti őrség által kedden közzétett adatokból.

A parti őrség információiból kiderül továbbá, hogy a múlt hónapban őrizetbe vettek 12 embercsempészt, és lefoglaltak 10 hajót, valamint egy bevándorlók szállításához használt járművet.

A Görögországot elhagyni szándékozók esetében a parti őrök 261 migránst és 17 embercsempészt vettek őrizetbe, 11 járművet, egy hajót és 75 hamis személyazonosító okmányt foglaltak le.

Dimítrisz Vícasz menekültügyért felelős görög miniszter kedden az AMNA görög hírügynökség rádiójának adott interjúban azt mondta, hogy kapcsolatban állnak a török hatóságokkal emiatt az új, elsősorban afgánok által használt útvonalnak az ellenőrzése végett. A szóban forgó útvonal az Evrosz folyóhoz közeli két török faluból indul és a görög Alexandrúpoli városba vezet.

Vícasz úgy értékelte, hogy bár az Európai Unió (EU) és Törökország között aláírt migrációs megállapodás „ hatalmas csökkenést” jelent az érkezők számát tekintve, „nem old meg mindent”. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elosszák a bevándorlókat az uniós tagállamok között.

Az EU és Törökország között 2016 márciusában létrejött egyezmény alapján Törökország visszafogadja a területéről Görögországba jutó menekülteket, miközben az EU befogad Törökországból ugyanannyi szíriai menedékkérőt, mint amennyi illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

A menekültügyért felelős görög miniszter szerint 2018-ban több mint 32 ezer ember érkezett az égei-tengeri szigetekre, ami 10 százalékos növekedést jelent az azelőtti évhez képest, miközben az Evrosz folyón keresztül – ami a Görögország és Törökország közötti szárazföldi határnak felel meg – 15 814 ember érkezett, ami csaknem a háromszorosa a 2017-ben feljegyzett körülbelül 5500-nak.

MTI