2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Megmozdult Székelyföld! Tiltakoznak a magyar diákok (PERCRŐL-PERCRE)

Több mint ezer diák tüntet az önálló magyar karért Marosvásárhelyen.Amint lesznek fejlemények a cikkünket frissíteni fogjuk! https://youtu.be/2Yh3jUEpsU0A videó forrása: Erdélyi Magyar Televízió Facebook oldal

20:34

Röviden: megegyezés született arról, hogy lesznek további egyeztetések és tárgyalások. Illetve, hogy a diákok érdekeit tartják szem előtt, nem hagyják majd, hogy a diákok szenvedjék el a közös vizsgáztatás miatt kialakult helyzetet.

20:05

Így vélekedik egy román a magyar egyetemistákról:,,Haljak meg, ha valaha beszélek egy magyarral. Ezek nincsenek eszüknél! Tiszteletlenek. Jó, lehet nem mind... De, látjátok mit csinálnak???Konkrétan minek tüntetnek az egyetemen 3 napon keresztül? Mosva van az agyuk az autonómiájukkal. És ők mondják rólunk, románokról, hogy nem vagyunk civilizáltak, és nem tiszteljük a magyar tagozatot."

20:00

A Székelyhon beszámolói alapján tisztázódott, hogy kik is vesznek részt a tárgyalásokon. Magyar részről jelen van Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Vass Levente parlamenti képviselő és Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora, míg román részről Leonard Azamfirei rektor és Mircea Dusa prefektus. Mindenesre, ismerve Dusa prefektus magyarok iránt nem egyszer tanúsított megvetését, azt kell mondanunk, hogy nincs könnyű dolga a magyar tárgyalófélnek.

19:46

Informátorunk jelentkezett: Nem történt egyezség semmilyen szinten, próbálják szépíteni, de nincs mit. Nem tudja senki, hogy mi a megoldás. Az anyaország segítsége az egyetlen esélyünk, úgy néz ki...

19:30

Várják az egyetemisták a döntést, megkezdődött a gyűlés... https://youtu.be/ska6UjYhy8o

19:10

Üzentek a székely egyetemisták:
Most várjuk két sorban a tanárokat. Még mindig... Az egyetem dísztermében fogjuk megtudni a sorsunkat.Imádkozzatok értünk!

19:02

A tárgyalások az ispánság (prefektúra) épületében zajlanak, a magyar oktatók arra kérik a diákokat, maradjanak a MOGYE épületében, ők is oda fognak majd menni tájékoztatni őket és a nagyvilágot. A Nethuszár információi szerint Azamfirei rektor nem mer a magyar diáksereg szeme elé állni, ezért is tárgyalnak a prefektúra épületében...

18:52

Továbbra is legalább ezer magyar orvosi diák tüntet békésen a MOGYE épületében, miközben Leonard Azamfirei rektor és a magyarok képviselői tárgyalnak - információink szerint fél órán belül a magyar oktatók tájékoztatni fogják a diákokat a tárgyalások eddigi állásáról. A Nethuszár helyszínen levő tudósítója szóba elegyedett a diákokkal is, akik közül sokan azon a véleményen voltak, ha most sem sikerül kiharcolni a magyar kart, akkor már nem is lesz soha.

18:50

"EU HELP!" - Na, igen... hol van Sargentini asszony!?Négy fotót kaptunk Marosvásárhelyről, a Nethuszár oldal szerkesztőitől:

18:30

Várakoznak még mindig a diákok. A helyszínen van Kelemen Hunor is, az RMDSZ alelnöke is.

18:13

Kijött a román TVR1 (az állami tévé) és állítólag jönnek a tanárok is nemsokára...

17:50

Továbbra is zajlanak a tárgyalások. Informátorunk elmondta, hogy 2 emelet tele van diákkal. Képet is kaptunk:Folyosók, tanszék folyosói, lépcsők, mindenhol diákok.

17:23

Felhívás a Facebookon:

17:15

A rektor elmenekült, mert rájött, hogy nagy tüntetés lesz. Mintegy 1000 MAGYAR diák tüntet jelenleg, folynak a tárgyalások.
Többször is beszólásokat kaptunk, hogy ,,Aici vine revolutionari" (itt jönnek a forradalmárok) bármit csinálunk, ez a megszólítás. Várjuk a tárgyalás végét!

17:00

Az egyik jelenlévő diákot kérdeztük. Azért tiltakoznak, mert megváltoztatták az oktatási szabályzatot. Szerinte borzalom az egész... Magyar könyvekből nem tanulhatnak, mert egységesített bibliográfia van. A pontozást csak a rektor szabálya szerint lehet megoldani. Az egyetem készített egy propaganda himnuszt az egyesített elrománosított egyetemről: https://www.youtube.com/watch?v=FdbPMsSc2Nc&feature=share Idézzük a tiltakozó diákot: Aki nem fogadta el ezt a rendszert pl. a tanszékek másképp pontoznak, saját tételeket adnak ki - minden ilyen-, annak nem nyitják ki a katalógust, és az azért gond, mert minket is nagyon megszívatnak. Tehát, ha pl. nem sikerül egy bizonyos vizsgaszámod, akkor ismétled az éved (50 kredit jelenleg a minimum) És jött ez a himnusz, amit elég élesen kritizáltunk. Innen jött a gyújtótűz... Liberális demokrata módszerrel el lett az összes negatív hozzászólás távolítva a videón.Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató