Vadhajtások

Dán törvényjavaslat: fejezzük be a menekültek integrálást és küldjük őket haza, ha biztonságos

Egy új törvényjavaslat (a javaslat angol nyelvű összefoglalója itt, a 175 oldalas teljes javaslat dán nyelven pedig itt olvasható) amelyet épp most vitatnak meg a dán parlamentben, arra enged következtetni, hogy a populistának bélyegzett Dán Néppárt végre utat tud törni magának. Az „integráció” kifejezést ki tervezik hagyni a dán törvénykezésből és a kormányzati használata is abbamaradhat.

Integráció helyett Dánia egy önellátásra és hazaköltöztetésre irányuló program megvalósítását tervezi. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a dán kormány nem biztosít további költségvetési forrást azon menekültek ellátására, akik egyébként biztonságban hazatérhetnének a származási országukban.

Martin Henriksen, a Dán Néppárt egyik képviselője elmondta, „Fontos változást szeretnénk
foganatosítani a dán menekültügyi- és külpolitikában. A menekültstátuszt csak átmeneti időszakra biztosítjuk és törekvéseink központjában az áll, hogy ezek az emberek mihamarabb visszatérhessenek otthonaikba. Az integráció irányát elhagyva a visszahonosítás irányába fordulunk.”

A dán törvényhozás konzervatív és liberális pártjai támogatják az új javaslatot – ez a két csoport alkotja a jelenlegi dán kormánykoalíciót. A szocialista és más baloldali pártok azonban (mily meglepő!) ellenzik a javaslatot.

A szomszédos Svédországhoz képest Dánia a kezdetektől fogva szigorúbb fellépést tanúsított a bevándorlás kérdéskörében.

Nem régiben egy terrorizmus támogatásáért elítélt iszlamistától vonták meg a dán állampolgárságot, deportálták majd átadták az illetőt a marokkói hatóságoknak.

Dánia tavaly betiltotta a burka viselését is. A tiltás ellenére burkát viselő nőket 157 dollárra
büntethetik, visszaesőkkel az összeg tízszeresét is megfizettethetik, sőt, fél évre le is ültethetik őket.

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu