Vadhajtások

Angliai muszlim iskola: a lányok csak azután ebédelhetnek, hogy a fiúk befejezték

Az oktatásügyet és a gyermekek ellátását, fejlesztését felügyelő hivatal (Ofsted – Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills) vezetője tájékoztatta a brit parlamenti képviselőket a birmingham-i muszlim iskolában működő gyakorlatról – írja a Telegraph. Az Al-Hijrah nevű iskola nemük szerint különíti el az ott tanuló gyerekeket annak ellenére, hogy egy 2017-es fellebbviteli bíróság törvénytelennek minősítette az ilyen és ehhez hasonló eljárásokat – tájékoztatta a képviselőket Luke Tyrl, az Ofsted stratégiai vezetője.

Tryl a nőkért és egyenlőségért felelős bizottsághoz intézte felhívását. Elmondta, hogy az Oftsed felügyelői próbálják felelősségre vonni az iskolákat a diszkrimináció miatt, de “egyedül vannak hagyva,” mert nem érzik maguk mögött a miniszterek támogatását.

“A felügyelőink kimennek a helyszínekre és gyakran nehéz döntéseket kell meghozniuk olyan helyzetekben, amikor azt látják, hogy összeütközésbe kerülnek az egyenlőséget és a szabad vallásgyakorlást biztosító törvények. Talán nem mindig érezzük magunk mögött a kormányzat tagjainak támogatását, amelynek segítségével előre haladhatnánk az ügyben” – jelezte Tyrl.

Az Al-Hijrah iskola “nagyon szigorú nemi alapú szegregációs szabályokat tartat be,” például, “hogy a lányok nem ebédelhetnek, amíg a fiúk be nem fejezték az étkezést. Emellett nagyon diszkriminatív írásos anyagokat is találtunk, amelyek közül némelyik a nők elleni erőszakra buzdít” – folytatta aggodalmait Tyrl. A férfi hozzátette, hogy hivatala üdvözölte a 2017-es bírósági döntést, azonban jelezte, az iskola a döntés meghozatala óta semmit nem tett a szegregáció felszámolása érdekében.

Az Ofsted hatásköre pusztán addig terjed, hogy jelentéseket írhatnak a szegregációról, a törvények betartatása azonban az Oktatási Minisztérium hatáskörébe tartozik.

Tyrl végül elmondta: “A fellebbviteli bíróság helyesen döntött úgy, hogy átmeneti időszakot biztosít a szegregáció felszámolására, mégis, az Al-Hijrah mellett számtalan másik intézményben – olyanokban is,
ahová nem kizárólag muszlim gyerekek járnak –  zajlik továbbra is nemi alapú szegregáció. Olyan iskolákról is van tudomásunk, amelyek nem hajlandóak oktatni a szexuális orientációkról. Ezt is jeleztünk beszámolóinkban, de nem történt semmi változás. Ezért mondom, hogy magunkra vagyunk hagyva. Odamegyünk. Nehéz döntéseket hozunk meg, gyakran kemény kritikákat kell eltűrnünk az álláspontunk miatt, és a végén nem látjuk a végrehajtás érdekében tett lépéseket.”

Geib Hajnalka – Vadhajtások.hu